Glumci o festivalu "Dani hrvatskoga filma - Ivo Gregurević" i velikanu hrvatskoga glumišta

Pet Zlatnih pulskih arena teško je dostižno u karijeri glumca

03.09.2024.
u 18:20

Glumac Duško Modrinić, ravnatelj Drame osječkog HNK, redatelj Dražen Ferenčina, ravnatelj Gavelle, redatelj Zrinko Ogresta, nagrađeni festivalski dvojac - pisac Mate Matišić i glumac Siniša Popović, mladi i daroviti filmski producent Robert Piršl, redoviti gosti festivala glumac Slaven Knezović i Jasmin Duraković, glumački dvojac voditelja festivala - Perica Martinović i Slaven Popović, kao i glumci Darko Milas, Mladen Čutura, Ivica Pucar samo su neka od poznatih imena iz svijeta glume. Mnogo više to su osobe kojima je Ivo Gregurević prirastao srcu. Razgovarali smo s njima. Evo dojmova.

Genijalac i običan čovjek

- Ivo je bio ujedno i genijalac, ali i običan čovjek koji se nije isticao ni po čemu iz mase ljudi, ali na drugom planu bio je genijalac u oblasti glume, kada je trebalo, jednostavno bi "eksplodirao" na filmskom setu, na daskama koje život znače, pred kamerama. Rado su ga uzimali u sve projekte filmova jer je od sporednih činio glavne uloge, spašavao scenarije. Njemu su uloge značile više nego nagrade iako su i nagrade zapravo potvrda odličnog rada i nema toga glumca kojemu nagrada ne znači. Ivo je dobio pet Zlatnih pulskih arena, kao ni jedan drugi hrvatski glumac, i to će biti teško dostižno. Jedna rijetka umjetnička osoba kakva se rijetko rađa.

Upravo zato jest i naš ogromni napor da sve to održimo i nastavljamo i nakon Ive, njemu na spomen, a ovoj našoj sredini na ponos što smo imali takvog velikana među nama. Festivalom ujedno podižemo visoko letvicu kulture jer smo postali prepoznatljivo filmsko središte regije s ovim festivalom - kaže nam direktor festivala Iljo Benković.

Glumac Mladen Čutura ne može suspregnuti suze dok se prisjeća vremena provedenoga s Gregurevićem kao prijateljem i kolegom. - To je bio takav profesionalac u svojem poslu da mu apsolutno ništa nije moglo promaknuti, a neku kratku scenu snimao bi na nekoliko načina kako bi bila idealna - kaže Čutura. Prisjeća se i početka festivala. - Stalno smo se konzultirali o tome kako treba izgledati festival, što da se napravi, kako da okupimo glumce u Orašju. Zapravo, Gregurević je napravio jedno kulturno remek-djelo i treba ga na sve moguće načine održati i podržati u životu i hvala mu što je to učinio. Na redatelja Zvonimira Rumboldta Gregurević je ostavio veliki dojam. Tvrdi: - Sumnjam da će itko dosegnuti njegov domet glume jer on je sam vrh profesionalizma, a o njegovim vrlima kao čovjeka da ne govorimo.

Jedna takva kompletna osoba visokih ljudskih vrijednosti rijetko se rađa i drago mi je što se ova manifestacija i nakon Ive održava jer progovara o tom velikom umjetniku, a na drugoj strani čini ono što je i sam Ivo želio prije svega, promovirati svoju sredinu, svoj kraj Posavinu - ističe Rumboldt.

Neraskidivo povezani

Glumica Mirela Brekalo Popović s osmijehom kada govori o festivalu, a opet sa suzama kada se prisjeća Ive, prenijela nam je svoje posebne dojmove o svojem prijatelju: Ivo, ja, ovaj divan kraj neraskidivo smo povezani. Redovita sam bila festivalska gošća, a nakon Ive ponovo sam tu jer znam da je ovo bio najveći projekt uz koji je bio sentimentalno vezan. Orašje je Ivo Gregurević s kojim sam puno radila. Bili smo generacija na akademiji, dijelili dobre i teške trenutke. Pamtim ga kao divnog, strasnog čovjeka, plemenitog, poštenog, dobrog, a do maksimuma je radio na filmu i ulogama.

Glumica Perica Martinović također je generacijski vezana uz Gregurevića, no više kao prijateljica. - Ivo je moj dragi drugi brat i prijatelj. Prošli smo to divno vrijeme studiranja, što bi Arsen rekao, ljubavi i siromaštva, vezali su nas zauvijek. Nikada neću zaboraviti te divne trenutke kada sam prvi put došla u Orašje i Ivinu Donju Mahalu, tu srdačnost ljudi, dobrodošlicu. Užasno mi nedostaje i baš zato što je uvijek jako želio i volio da se okupimo u Orašju ponovno smo tu i radosno sam što nas nije mali broj, kako glumaca u zrelim godinama tako i onih mladih. Ivo je toliko volio prenositi svoje znanje mlađim kolegama pa mi je neizmjerno drago što je festival proteklih pet godina krenuo u tom smjeru okupljajući mlade zaljubljene u film potičući njihovu umjetničku crtu, a možda će neki od njih i krenuti u smjeru glume. Ta divna priča koju je pokrenuo Ivo u svojem gradu nastavlja se i to me čini sretnom - kazala nam je glumica Martinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?