Još od davnina trešnje su na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Hercegovina, posebno okolica Mostara, uvijek je bila bogata tom voćkom, a mi smo se uputili u Željušu, mjesto sjeverno od Mostara koje je poznato po velikim plantažama trešanja. Došli smo na imanje Dragoslava Dabića, koji se od malih nogu bavi ovim poslom. - Bez problema ide prodaja. Ustvari, problem je što sada ne možeš namirit pet tona. Nema dovoljno trešanja, kompletno Bijelo Polje da obereš nema 5 tona. Dolaze kupci od svakuda. Od Europe do Srbije. Prodaja, dakle, nije problem. Problem je bolest trešnje, žilogriz i zelena mušica. Žilogriz je buba koja napada voće u startu, u prve-dvije tri godine ga uništi. Pojavila se i zelena mušica koje nikad nije bilo ovdje. Tko god misli proizvoditi trešnje mora imati vodu, dobar sustav napajanja. Bez toga ništa, voda ne da žilogrizu i zelenoj mušici da uništi voćku, priča Dragoslav, a na upit da nam objasni otkud tolika potražnja za trešnjama kaže...
Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...