Rodio se u Hrvatskoj, a igrao je za Srbiju

Samo jednom "ex-yu" igraču je Zlatan Ibrahimović zaplakao na telefon: "Halo, ovdje Ibra..."

30.07.2024.
u 10:46

Zlatan Ibrahimović je posebno vezan sa igrače koje dolaze sa područja bivše Jugoslavije što i nije čudo pošto mu je otac Šefik iz Bosne i Hercegovine, a majka Jurka iz Hrvatske. Međutim, od brojnih "ex-yu" nogometaša samo je jednom zaplakao na slušalicu...

Njihov odnos nije počeo baš najbolje, štoviše bio je to poprilično paklen doček za Ibrahimovića. Moglo bi se reći i "vatreno krštenje". Šveđanin bh. korijena je počeo shvatati gdje je došao.

Dok su bili rivali na terenu nisu se podnosili. Znali su se vrijeđati i nisu se štedili u duelima i nije se moglo naslutiti da će se iz svega izroditi jednog veliko prijateljstvo. Upravo se to i desilo.

U razmaku od nekoliko mjeseci Ibrahimović je ostao bez dvije vrlo drage osobe. U travnju 2022. godine je preminuo Mino Raiola, a u prosincu iste godine na vječni počinak je otišao i Siniša Mihajlović.

Posljednjih godina života Mihajlović je uspio izgraditi nevjerojatno prijateljstvo s Ibrahimovićem. Toliko je bilo snažno da mu je Ibra jedne prilike čak zaplakao na telefon.

Legendarni Srbin koji je inače rođen u Vukovaru se dugo vremena borio sa leukemijom. Kada je saznao za njegovo stanje Ibrahimović ga je nazvao i krio je jecaje od njega.

"Kada sam čuo tu vijest, nisam imao snage da ga nazovem. Nekoliko dana je prošlo, pozvao sam ga, on se javio, ja sam uspio da kažem 'Miho, Ibra ovdje', i nisam bio u stanju da pričam, šutio sam da ne čuje kako plačem", ispričao je Zlatan te nastavio:

"Na kraju je on mene uvjeravao da će sve biti kako treba, bio je jači od mene. To je za mene bilo posebno iskustvo, jer obično ja to radim drugima."

"Ponudio sam mu pomoć, bio sam tu za njega i rekao mu da mi kaže što god mu treba", dodao je legendarni napadač koji je na sličan način izgubio brata Sapka.

Ibrahimović i Mihajlović su se na protivničkim stranama prvi put sreli još 2004. godine kada je napadač bio član Juventusa. Srbin je pričao jedne prilike kako je želio pretući Zlatana.

"Igrali su Juventus i Inter, zakačili smo se na utakmici u jednom duelu i krenuo sam ka Juventusovoj svlačionici. Htio sam tada da ga ubijem, ili bi on ubio mene, tko zna."

"Zaustavio me je Buffon u posljednjem trenutku. Ali, poslije je došao u Inter, vidio sam da je sjajan momak i postali smo prijatelji..."

Posljednji trenerski angažman Mihajlović je imao u Bologni i kada se vraćao iz SAD-a u Europu Ibrahimović je baš zbog pokojnog Siniše bio blizu potpisa za taj klub. Međutim dobio je poziv iz Milana i voljenim Rossonerima nije mogao reći ne.

Kada je Mihajlović preminuo u prosincu 2022. godine Ibrahimovića nije bilo na sahrani i nije poslao ni cvijeće što je mnoge iznenadilo u tom trenutku, čak ga je i Mihajlovićev brat Dražen neizravno prozvao.

Ipak, istina je bila drugačija. Ibrahimović je bio taj koji se do posljednjeg trenutka raspitivao za Mihu i njegovo zdravlje što je potvrdio i kum legendarnog Srbina, Miroslav Tanjga.

"Neki igrači s kojima je Miha imao konflikte, najviše su brinuli i zvali. I to, ne iz kurtoazije, nego su se interesirali za čovjeka koga su mnogo cijenili. Bio sam često u kontaktu sa Zlatanom Ibrahimovićem, Ademom Ljajićem...", ispričao je Tanjga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije