PRIPREMA SE OSVETA

Dalić ima veliki motiv za pobjedu protiv Talijana, događaj otprije 16 godina sigurno dobro pamti

Zlatko Dalić
Marko Lukunic/PIXSELL
23.06.2024.
u 08:07

Recimo odmah: tandem Dalić/Ladić, odnosno Ladić/Dalić, koji se dobro sjećaju te ere iz mlade vrste, u Neuruppinu ovih dana spremaju osvetu Talijanima

Nije ova utakmica odluke u Leipzigu prvo Dalićevo talijansko iskušenje. Naime, najprije u listopadu 2007. godine u Chietiju, a potom u rujnu 2008. godine u Varaždinu selekcije do 21 godine Italije i Hrvatske nadmetale su se u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, u kojima je izbornik bio Dražen Ladić, a trener nacionalne selekcije – Zlatko Dalić.

Recimo odmah: tandem Dalić/Ladić, odnosno Ladić/Dalić, koji se dobro sjećaju te ere iz mlade vrste, u Neuruppinu ovih dana spremaju osvetu Talijanima. Naime, selekcija Italije uz prvoj je utakmici svladala Hrvatsku s 2:0, a u uzvratu je bilo 1:1 te je tako Hrvatska zauzela drugo mjesto u skupini i uskraćen joj je bio plasman na Europsko prvenstvo, na koje je otišla Italija.

Igrao je i Vida

Uz Ladića i Dalića, ima ovdje u Neuruppinu još nekih aktera toga susreta Hrvatska – Italija 1:1. Na primjer, ekonom mlade reprezentacije bio je tada Osječanin Goran Vincek, koji je sada uz Dalića u A vrsti. Od igrača jedini je u današnjim vatrenima iz te generacije Domagoj Vida, kojega su Ladić & Dalić protiv Talijana ubacili u igru u drugom poluvremenu. Današnji glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak bio je toga 9. rujna 2008. godine u Varaždinu – novinar. Izvještavao je za web-portal Sportnet.

Pogledajmo koga su Ladić i Dalić tada suprotstavili Talijanima: Kelava – Šimek, Ipša, Kulušić – Ljubičić, Badelj, Brezovec, Pamić – Jajalo, Iličević – Smrekar. U igru su bili ušli VidaTomasov Križman, pogodak je postigao Tomasov (za Talijane Marco Motta), kapetan hrvatskre momčadi bio je Istrijan Kristijan Ipša, tada igrač danskoga Midtjyllanda. Kristijan Ipša također će u ponedjeljak biti u Leipzigu i bodriti Hrvatsku protiv Italije.

– Sjećam se te utakmice u Varaždinu. Na žalost, rano smo bili primili gol iz prekida, zabio nam je Motta, a mi smo njih u toj utakmici bili nadigrali u svakom pogledu. Tehnički, taktički, bili smo baš dominantni, oni su se zatvorili, stali su iza i čekali su kontre, a mi smo držali posjed. Kad malo bolje razmislim, to je tako uvijek kada naša reprezentacija igra protiv Talijana – kaže nam Ipša i nastavlja:

– Talijani su takvi; oni će se uvijek zatvoriti, čekati i kažnjavati našu i najmanju pogrešku. Oni se uzdaju u svoju agresivnost u sredini, pa se čine neprobojnima, da im se ne može zabiti gol, a kada zabijaju – to čine na svoj, "talijanski" način, na prijevaru: korner, bilo kakav prekid. Na isti način oni će nas pokušati sada ugroziti u Leipzigu. Tako su nam i bili zabili gol u Varaždinu: Giovinco je ubacio iz kornera, a Motta zabio glavom.

U današnjoj momčadi Italije vaš je nekadašnji suigrač Giovanni di Lorenzo?

– Da, bili smo suigrači u Reggini, bio je tada vrlo mlad, imao je 18 godina i tek je bio ulazio u momčad. Tada smo se bili intenzivno družili, a to prijateljstvo ostalo je do danas. Stalno se čujemo, zadnji put smo razgovarali baš prije njihove utakmice sa Španjolskom. Giovanni je fenomenalan dečko! Javio sam mu da dolazim u Leipzig pa se možda i vidimo.

Sredili smo Balotellija

Te 2008. godine u mladoj reprezentaciji Italije nastupili su i kasnije velike zvijezde njihova nogometa; CriscitoDe CeglieMarchisioCandrevaGiovincoBalotelli, na klupi je bio vratar Sirigu (europski prvak iz 2020.) pa RannochiaOsvaldo... izbornik je bio Pierluigi Casiraghi. Kako ste se nosili s famoznim Balotellijem?, pitali smo Ipšu.

– Balotelli je tada bio strah i trepet! Ali, znate kakav je bio; mi smo mu "ušli" u noge nekoliko puta malo agresivnije, nije baš puno puta dotaknuo loptu pa je postao nervozan, počeo je "laktariti", i onda je zbog toga dobio žuti karton.

Optimist ste uoči sudbinske utakmice s Talijanima?

– Uvijek sam optimist, jer znam da se uvijek izvučemo kada nam je najteže. Moram istaknuti da mi je jako žao što su nakon dvije utakmice počela odmah "pljuvanja" po našim reprezentativcima i Daliću, što je za mene katastrofa! Užas, ne znam kakav smo mi to narod! Pa čovjek – Modrić – valjda može odigrati jednu lošu utakmicu, a mi zaboravljamo da je on prije tri tjedna igrao finale Lige prvaka!

Koliki je 2008. godine bio Dalićev utjecaj u mladoj reprezentaciji?

– Imao je dosta, dosta utjecaja. Dalić i Ladić baš su se dobro slagali, imali su dobru sinergiju. Ladić je bio šef, a Dalić odmah uz njega i mogu samo reći da su bili iznimno korektni prema svim igračima – zaključio je Kristijan Ipša.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije