hrvatska remizirala

Dalić je slijepo vjerovao jednome čovjeku, a on ga je ostavio na cjedilu

Brozović
Marko Lukunic/PIXSELL
20.06.2024.
u 07:00

Sada je potpuno jasno da Marcelo više nije ni sjena onoga nekadašnjega igrača iz Intera, premda ni prema njemu ne treba biti prestrog, jer nije on jedini podbacio, niti je jedini izvan forme.

Ni u šestom pokušaju hrvatska nogometna reprezentacija nije uspjela ostvariti pobjedu na njemačkom tlu, što je zaista začuđujući podatak s obzirom na to da Hrvatska na njemačkim stadionima ima bučniju, brojniju i fanatičniju podršku nego bilo gdje drugdje, čak i na domaćim stadionima.

Hrvatskoj se u Hamburgu dogodio nezamisliv i teško objašnjiv peh. Zar je moguće da se tako iskusnoj, svim mastima premazanoj i nevjerojatno zreloj momčadi dogodi takav pad koncentracije, u trenucima kada je utakmica praktički bila dobivena, a tri boda pospremljena u džep!? K tome, s druge strane nije bila neka nogometna velesila, iako treba odati priznanje Albancima na njihovoj upornosti i predanosti: ni u jednom trenutku nisu bili spremni potpisati kapitulaciju i predati se. To može samo prava momčad koja vjeruje u sebe.

Brozović izvan forme

Hrvatka računica sada je potpuno jasna: treba nam pobjeda nad Italijom u posljednjem kolu. Dobra vijest je da Hrvatska u osam međusobnih ogleda s Talijanima nikada nije bila poražena (posljednja tri ogleda završena su rezultatom 1:1, dok u Dalićevoj eri nisu igrali), a loša vijest je da Hrvatska na Europskom prvenstvu nema gard pobjednika, niti igru koja bi nas ohrabrivala. Ima ponovno nevjerojatnu energiju, ali ona se počela pojavljivati tek kada su kola punom brzinom jurila nizbrdo, i kada je umjesto smislene, organizirane izvedbe nastupila stihija. To se zove ho-ruk nogomet, i pitanje je samo koliko je suparnik moćan da mu odoli.

Osobito zabrinjavajuće bilo je prvo poluvrijeme, u kojemu je Dalić ponovno slijepo vjerovao ključnome čovjeku veznoga reda Brozoviću, a on ga je ostavio na cjedilu. Sada je potpuno jasno da Marcelo više nije ni sjena onoga nekadašnjega igrača iz Intera, premda ni prema njemu ne treba biti prestrog, jer nije on jedini podbacio, niti je jedini izvan forme.

U tu skupinu igrača spadaju i Šutalo, Majer, čak i Luka Modrić, čija je igra daleko od razine s koje je došao u reprezentaciju – Realove.

Hrvatska je strategiju za Albaniju gradila na – Ivanu Perišiću. Kramarić se uvlačio u sredinu, te oslobađao prostor beku-krilu iz Omiša, čiji je pristup u velikom povratničkom nastupu u prvih 11 bio za svaku pohvalu. Ako je netko do sada sumnjao je li Perišić spreman, sada sumnjama više nema mjesta. Na žalost, nedostaje nam svima onaj Ivanov završni dodir, precizan centaršut ili razoran šut. Tko zna, možda eksplodira protiv Talijana!

Napokon, i Ante Budimir zaslužio je malo više izbornikovoga povjerenja. On je u ovom trenutku opasniji i izravniji centarfor od Petkovića, a očito vrlo dobro funkcionira s Andrejem Kramarićem.

Hrvatska je protiv Albanije imala posjed 60 posto, 3:1 bilo je u udarcima iz kuta za Hrvatsku, Hrvatska je imala 20 šuteva nasuprot 15 albanskih, pet šuteva hrvatskih igrača išlo je u okvir, sedam albanskih, Hrvatska je imala 584 dodavanja, Albanija 244. Međutim, statistika je varljiva kategorija, jer u ovoj utakmici puno više razloga za slavlje imala je Albanija, priredivši prvorazrednu senzaciju Europskog prvenstva. Ta Albanija je s jednim bodom također u igri za prolazak skupine, koliko god se to činilo nevjerojatno. Hrvatskoj je slaba utjeha što joj je ovo bila već 13. utakmica na velikom natjecanju, u kojoj u drugome kolu nije bila poražena.

Utakmica u Hamburgu doista je bila odigrana u spektakularnom ambijentu, u kojemu fanatični albanski navijači ničime nisu zaostajali za hrvatskim. Među njima naravno nije bilo nikakvoga prepucavanja, dapače, skupine albanskih i hrvatskih navijača zajedno su dolazile na stadion. Hrvatski navijači nekoliko puta bili su upozoravani preko razglasa zbog doista nepotrebnoga paljenja baklji i bengalki, što će u konačnici skupo platiti Hrvatski nogometni savez.

- U prvom poluvremenu nismo zadovoljili, nije štimalo. U nastavku susreta smo se konsolidirali, dali sve od sebe i okrenuli. Nažalost, na kraju susreta primili smo taj nezgodan gol... No, dobro, u igri smo, još uvijek držimo sve u svojim rukama. Drugo poluvrijeme protiv Albanije pokazatelj je kako igrati, rekao je izbornik Zlatko Dalić pa se još malo osvrnuo na susret:

- U prvom poluvremenu je to bilo loše, nismo uspijevali baš ništa, kasnije je to bilo bolje. Ništa, pobjeda protiv Italije vodi nas dalje.

Očito je nestalo snage

Što ste htjeli s promjenama u sastavu u odnosu na prvo kolo?

- Htjeli smo s Perišićem i Juranovićem dobiti proboje preko bokova, sali sporo smo okretali stranu. S Petkom smo htjeli dobiti to da zadržimo što više loptu, ali ni to nam nije prolazilo. Uglavnom, na početku smo igrali sporo i tromo, imali previše dodavanja i teško je tada probiti protivnika koji ti je rano zabio gol i povukao se. Igračima se ne može zamjeriti angažman, svi su dali sve od sebe, ali neke stvari nisu nam išle.

Jesmo li smogli spriječiti taj gol u zadnjim minutama, biti zatvoreniji?

45 minuta smo protivnika držali visoko, igrali odličan presing, i onda se u zadnjih pet minuta povučemo i damo im situaciju da iz neke polukontre zabiju. Valjda je ponestalo snage. Isto tako, imamo problem sa stoperima, bez potrebe su se tukli i hrvali s protivnicima.

Protiv Italije igra samo pobjeda...

- Hvala navijačima na podršci, nosili su nas i kad smo gubili i kad smo vodili, nećemo ih razočarati. Sad ćemo se dobro pripremiti za Italiju i napraviti sve što možemo da prođemo dalje.

Hrvatska reprezentacija sinoć se vratila u svoju bazu u Neuruppinu, te će danas tamo održati trening, a Zlatko Dalić u 10.15 održat će press konferenciju.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije