PRESICA IZBORNIKA

Dalić komentirao kritike pa poručio: 'Kad se osvajaju medalje, onda je moja uloga nikakva...'

20.06.2024.
u 11:39

Dan nakon remija protiv Albanije izbornik Dalić održao je konferenciju za medije u kampu reprezentacije u Neuruppinu

Jutra su uvijek, kako vele, pametnija od večeri. Zlatko Dalić imao je vremena, prespavao je, sleglo mu se zasigurno sve ono što je doživio u srijedu kasno popodne u Hamburgu. Vatreni su odigrali 2:2 s Albanijom, još su "živi", a pobjedom u zadnjem kolu protiv Italije mogli bi čak biti i drugi u skupini. Ali, mogli bi i ispasti, ne dobiju li Talijane stvari će sasvim sigurno za ovaj Euro biti gotove. Čitava nacija svjesna je situacije, znamo da nam u ponedjeljak od 21 sat u Leipzigu igra samo jedan scenarij. Tako je, doduše, bilo i prije četiri godine na Euru, kada smo na otvaranju izgubili od Engleske pa onda remizirali s Češkom. Tada je treći protivnik bio Škotska, a ona je, budimo realni, kudikamo slabiji protivnik od Italije, aktualnog europskog prvaka.

No, izbornik je javnosti obrazložio svoje dojmove iz kampa vatrenih u Neuruppinu. Danas neće biti ni onog regeneracijskog treninga, vatreni če se zatvoriti u odaje hotela i pomno analizirati sve dosad učinjeno na kontinentalnoj smotri.

Novi igrači donijeli su novu energiju, hoće li zaigrati od prve minute protiv Italije? Pogađaju li ga kritike?

- Moja isprika fotoreporterima prošli put, nisam ništa loše mislio. Dečki, sorry, samo sam htio da bude mirno. Nisam ja ljut. Igrači? Jesu, donijeli su novu energiju. Potrgali smo se da utakmicu okrenemo, to je činjenica i bili smo puno bolji nego u prvom poluvremenu. Imamo do Italije četiri dana, napravit ćemo analizu. Naučio sam na kritike. Više na njih nego na pohvale iako je bilo puno više uspjeha u mojih sedam godina. To je realnost, s time sam se spreman nositi i to prihvatiti. Kad gubimo i igramo loše, ja preuzimam odgovornost i kažem "ja sam taj". I sad je tako. Kritike prihvaćam, nosim se s njima koliko god mogu. Isto tako sam svjestan da je moja uloga nikakva kad se osvajaju medalje i da sam ja tu slučajno. Meni dragi bog daje koliko mogu nositi - rekao je Dalić u uvodu.


Najviše kritika dobivao je na račun Marcela Brozovića. Kako vidi njegov nastup u dosadašnjem tijeku Eura?

- Marcelo je velikan hrvatskog nogometa, uvijek daje maksimum. Poslije Portugala nismo tako govorili, tad je bio sjajan. Sad je činjenica da ne funkcioniramo kao ekipa, onda ni on nije najbolji. Nikad nismo ovoliko lakih lopti izgubili u veznom redu, pa Broz sve spašava. Nije samo do Broza. Moja ideja je da imamo posjed lopte preko ta tri vezna, da se otvaramo s tri igrača. Brozović možda je u lošijoj formi, ali utakmica protiv Portugal je bila dobra, Španjolska kakva je. Puno je grešaka ispred njega, ispadne da on nešto ne pokrije. Ne možemo samo o pojedincu. Saudijska liga takva kakva je, imao je tamo dobru sezonu, ali to je dokaz da liga nije bezveze. Kante se vratio u francusku reprezentaciju, bio igrač utakmice. To je posljedica nastupa cijele ekipe.

Kako će pronaći energiju i prenijeti je igračima na zadnjem kolu protiv Italije?

- Bili smo na rubu ispadanja i u Kataru i na prošlom Euru, bilo je takvih situacija. Nama utakmica s Italijom sve znači, pobjeda nas vodi dalje. Rekao sam igračima da moramo ostati pozitivni, da moramo ostati vjerni onome što radimo i da moramo popraviti pogreške. U Rusiji smo u grupi primili nijedan gol, u Kataru jedan, a sad već pet. Olako ih primamo, svaki iole opasan napad nam završi u mreži i tu ne funkcioniramo kako treba. Protiv Portugala smo bili dobri, nismo mogli primiti gol protiv njih, odnosno teško, a sad je drukčije.

Hrvatska do sada nije dobila niti jedan žuti karton u igri. Je li to problem obrane?

- To je sigurno pokazatelj da nismo dovoljno agresivni i da nismo blizu igrača. Puštamo, daleko smo od njih... Jučer primimo gol nakon centaršuta koji moramo blokirati. Nismo dobri u tom dijelu igre, puno puštamo. Fali agresije i to zasad nismo uspjeli postaviti. Svi golovi koje smo primili bili su olako. Zadnji gol protiv Albanije iz polukontre primimo...

Kako komentira neke izjave koje kazuju da se previše očinski odnosi prema nekim igračima?

- Nisam to čuo, ponašam se isto svih ovih godina, igraju oni koji zaslužuju. Stavljam i gledam sa stožerom, mislim što je najbolje. Neki igrači imaju kredit, ali gledam najbolje za reprezentaciju i sebe. Moja sudbina ovisi o tome što ću raditi. Ako ću gledati očinski prema nekome, onda neće dobro ispasti. Svi koji su tu, zaslužuju biti tu. Kad smo radili popis svi ste se s njim složili u 98% slučaja. To se vjerojatno odnosi na starije igrače koji su od Rusije uz mene, dok sam živ bit ću zahvalan njima, ali će igrati koliko zaslužuju. Ne kažem da uvijek pogodim, ne kažem da sam u pravu, da uvijek sve vidim najbolje, ali to su moje odluke.

Zašto je došlo do manjka agresivnosti u našoj igri?

- Fizički smo spremni. Druga smo najspremnija reprezentacija. Razlog je što nismo blizu igrača. Uvijek kasnimo jedan na jedan i tu se pogubimo. Dokaz je zadnji gol koji smo primili. Protiv Portugala je bilo sjajno i nisam ja njima rekao nemojte sada tako više...

Pripremao je Dalić dvije zamjene nakon našeg izjednačujućeg pogotka, ali ih je onda u komunikaciji s Lukom Modrićem povukao. Što se tada dogodilo?

Htjeli smo s Pjacom dobiti lijevu stranu i dobiti na prodornosti. Kad smo dali drugi gol, promijenili smo ideju. Znali smo da Perišić ne može do kraja utakmice igrati u tom ritmu i to je bio razlog.

Perišić?

- Pokušava, radi sve da se vrati, ali nije lako nakon devet mjeseci. On daje ovoj reprezentaciji koliko god može. Petković i Budimir? Radili smo analizu Albanije i Petković je u našoj analizi i viđenju igre Albanije bio važan igrač. Cijela koncepcija se bazirala na tome i to je bila ideja - zaključio je izbornik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije