POČETAK PRIJELAZNOG ROKA

Dinamo nesiguran zbog Petkovića, a doznajemo što je s transferima Džeke i Rakitića u Hajduk

Bruno Petković
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
05.07.2024.
u 08:28

Možda i najviše upitnika visi nad Hajdukovim kadrom, gdje navijači još uvijek nestrpljivo čekaju dolaske iskusnih zvijezda, Edina Džeke i Ivana Rakitića. S Poljuda imamo informacije da bi ti poslovi trebali uskoro biti zaključeni

Prijelazni rok u "velikoj četvorci" HNL-a već je itekako u punom jeku. Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek rade punom parom na rješavanju kadrovske politike. Neki su svoje poslove već i obavili i objavili, a neki su još u dugotrajnim i zasigurno ne lakim pregovorima. Ta razlika zapravo je jako važna, jer je aklimatizacija igrača na nove klubove i nove sredine proces koji nije ni kratak ni lagan i stoga je najbolje, ne nužno zbog samih igrača, nego zbog načina i tajminga dovođenja igrača, u ljetnom prijelaznom roku za iduću sezonu zasad poslovao Osijek.

Skepsa oko Petkovića

Prvog dana priprema Osječani su pod novim sastavom, sportskim direktorom Joseom Botom i trenerom Federicom Coppitellijem, objavili dolaske četvorice igrača: veznjaka Marka Solde iz Dinama, stopera Luke Jelenića iz Varaždina, kreativnog veznjaka Pedra Lime iz Norwicha te krilnog igrača Ricuenija Kewala iz mlade momčadi AZ Alkmaara. Nekoliko dana nakon toga potvrđeni su i dolasci vratara Nikole Čavline na posudbu iz Dinama te centarfora Kemala Ademija iz Luzerna. Većina trenera i igrača reći će vam da pripreme imaju šansu biti najbolje moguće ako se kadrovski previše toga ne mijenja tijekom njih, a Boto je izjavio da će možda ovo biti sva pojačanja koja je Osijek doveo. Eventualno će se raditi na dolascima ako se na tržištu otvori prilika. Što se odlazaka tiče, traže se novi klubovi za Kristijana Lovrića, Nikolu Janjića, Vinka Petkovića i Luku Zebeca, dok su klub još prije napustili Šime Gržan, Petar Brlek, Marko Barešić, Oleksandr Drambajev i Ladislav Almasi. Kakvima će se nove akvizicije pokazati, reći će nam vrijeme, ali način na koji su novi igrači dovedeni je sjajan i dopušta homogene i kvalitetne pripreme momčadi i stručnom stožeru.

 

U tri najbolje plasirana kluba iz prošle sezone neke su stvari riješene, ali s druge strane postoji još pregršt nedoumica. Dotaknimo se prvo osvajača dvostruke krune iz prošle sezone, Dinama, koji je u srijedu potvrdio povratak hrvatskog reprezentativca Marka Pjace, a u četvrtak je s plavima ugovor potpisao i mladi španjolski 22-godišnji stoper Raul Torrente. Torrente je prošle sezone igrao u prvoj španjolskoj ligi u dresu Granade upisavši 18 ligaških nastupa, a s Dinamom je potpisao ugovor na četiri godine uz godišnju plaću od 300 tisuća eura.

Svlačionicu plavih napustio je velik broj igrača (Bulat, Vidović, Kaneko, Šutalo, Drmić, Halilović...), a nakon prve dvije velike akvizicije u Dinamu očekuju dovesti još jednog stopera te desnog krilnog igrača, budući da na toj poziciji prirodno igra jedino Dario Špikić. Govorilo se u hrvatskim medijima o Rijekinu Marcu Pašaliću, no prvo je predsjednik Rijeke Damir Mišković dao oštar demantij, a potom smo i iz Dinama dobili informaciju da im je Pašalić ipak preskup. U Maksimirskoj 128, koliko doznajemo, opasno su bacili oko na jednog igrača iz engleskog Championshipa (drugi rang), no ne znamo o kome je točno riječ. Možda je najvažniji period za Sergeja Jakirovića i plave idućih 10 dana, jer u tom periodu Bruno Petković može, prema klauzuli u ugovoru, sam odlučiti napustiti Maksimir ako na klupsku adresu dođe ponuda u iznosu od 2,5 milijuna eura. I sam trener Jakirović istaknuo je da je zbog toga najnesigurniji. Iako su neka pitanja riješena, još je pregršt upitnika nad Dinamovim kadrom.

Možda i najviše upitnika visi nad Hajdukovim kadrom, gdje navijači još uvijek nestrpljivo čekaju dolaske iskusnih zvijezda, Edina Džeke i Ivana Rakitića. S Poljuda imamo informacije da bi ti poslovi trebali uskoro biti zaključeni, a upravo je trener Gennaro Gattuso na pripremama u Sloveniji izjavio da Hajduku trebaju minimalno dva nova napadača, dakle još jedan osim Džeke. U klubu u odnosu na prošlu sezonu više nisu Brekalo, Kleinheisler, Odjidja-Ofoe, Benrahou, Dajaku i Ferro, a sretna potvrda za hajdukovce došla je jučer, kada je potvrđeno da je novi ugovor do kraja nadolazeće sezone potpisao Ivan Perišić. Iako Gattusu trebaju ponajprije napadači, bijeli sigurno nakon ovakvog ljetnog egzodusa kadra neće stati samo na Džeki i Rakitiću te još jednom napadaču kao pojačanjima. Međutim, zasad nema nikakvih potvrda i to će sigurno, barem donekle, utjecati na pripreme i koheziju u svlačionici.

Rijeka već dobro zaradila

Pregršt kohezije u svlačionici imaju Riječani, koji, istina, jesu prodali dva reprezentativca iz svojih redova (Labrović u Augsburg, Pjaca u Dinamo), ali momčad im nije toliko oslabjela koliko se čini. Umjesto Labrovića u klub je stigao Josip Posavec, a umjesto Pjace s lakoćom u prvih 11 upada najbolji prošlosezonski strijelac Rijeke Niko Janković. Na stoperskim pozicijama više nema iskusnih lica Mateja Mitrovića i Emira Dilavera, ali Niko Galešić i Stjepan Radeljić dokazali su se spremnim opcijama za prvotimce, dok se sa sjajne posudbe u Šibeniku vratio mladi stoper Duje Dujmović. Rijeka je već inkasirala 4,4 milijuna eura na transferima i trenutačno nije toliko prisiljena prodavati i dalje, osim ako ne dođe neka "nemoralna" ponuda.

Zasad osječki prijelazni rok moramo ocijeniti najboljim, na drugo mjesto staviti Dinamov (iako će dosta toga ovisiti o situaciji s Petkovićem). Iza njih bi, na trećem mjestu, bila Rijeka, koja je uprihodila solidan novac, a na posljednjem mjestu od "velike četvorke" u ovom bi trenutku bio Hajduk, barem dok se ne potvrde dolasci Džeke, Rakitića ili nekog drugog velikog imena. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije