EP, atletika

Duplantis preskočio 6,10 m za svoje treće europsko zlato

13.06.2024.
u 08:47

Svjetski rekorder u skoku motkom Armand Duplanis i norveški trkač Jakob Ingebrigtsen obilježili su posljednji dan Europskog atletskog prvenstva u Rimu, osvojivši po treći put zaredom naslove europskih prvaka uz nove rekorde europskih prvenstava.

Obojica 23-godišnjaci, zadivljujućom su lakoćom svladali svoje suparnike.

Prvo je to učinio norveški trkač na 1500 m, čime je ponovio ono što je prije četiri dana napravio i na dionici od 5000 m pa sada u vlasništvu ima šest zlatnih medalja s posljednje tri kontinentalne smotre. Do posljednje je Jakob Ingebrigtsen stigao postavivši novi rekord europskih prvenstava (3:31.95 minuta). Naravno, aktualni europski rekorder (3:27.14) na ovoj dionici, bio je vlasnik i prijašnjeg najboljeg vremena postavljenog na europskim prvenstvima.

Norvežaninu su se na postolju pridružili Belgijac Jochem Vermuelen  s novim osobnim rekordom (3:33.30) i Talijan Pietro Arese (3:33.34).

Zadnji set medalja podijeljen je u skoku motkom. Svjetski rekorder Armand Duplantis pobrinuo se da ne bude nikakve dileme oko zlata, za što mu je već bilo dovoljno preskočiti 5,97 m. To mu je bio četvrti izlazak na zaletište i četvrta preskočena visina.

Kad je 24-godišnji Šveđanin ostao sam, podigao je letvicu na 6,10 m, visinu novog rekorda europskih prvenstava, te i nju svladao u prvom pokušaju. To mu je bio 25. let na službenim natjecanjima preko letvice koja je postavljena na visinu od šest metara ili više.

Nakon podužeg savjetovanja s ocem i majkom, "Mondo" je donio odluku koja je razveselila sve prisutne na Olimpijskom stadionu. Letvica je podignuta na visinu novog svjetskog rekorda - 6,25 m. Pokušaj je bio odličan: nogama je visoko preletio preko letvice, ali ju je u padu prema strunjači prsima zakvačio i tako je propala prilika za novi svjetski rekord, deveti u režiji ovog nevjerojatnog atletičara.

Dobio je novih šest minuta za drugi pokušaj. No, u njemu je već koljenima srušio letvicu. Iskoristio je pravo i na treći pokušaj, ali je i on završio rušenjem letvice. Mondo je još jednom potvrdio status jedne od najvećih atletskih zvijezda današnjice i pokazao da je postavljanje novog svjetskog rekorda samo pitanje vremena.

Srebro je osvojio Grk Emmanouil Karalis postigavši svoj osobni rekord (5,87 m), a podijeljene su dvije brončane medalje koje su zaradili Turčin Ersu Sasma (5,82 m) i Nijemac Oleg Zernikel (5,82 m).  

Novi europski prvak na 10.000 m je naturalizirani Švicarac Dominic Lokinyomo Lobalu (28:00.32 minuta). Rođen je u Južnom Sudanu, a svojoj novoj domovini je donio europsko zlato sjajnim finišom u kojem je s trećeg mjesta došao do naslova prvaka. Francuz Yann Schrub je osvojio srebro (28:00.48). Do trećeg mjesta je u posljednjim metrima došao naturalizirani Španjolac Thierry Ndikumwenayo (28:00.96).

Olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja u skoku u dalj, 30-godišnja Njemica Malaika Mihambo, dodala je popisu svojih najvećih ostvarenja i drugi europski naslov, a do njega je došla s najboljim svjetskim rezultatom u ovoj sezoni, skokom do 7,22 metara. U sjajnu sliku talijanskih ostvarenja na ovom prvenstvu uklopila se 21-godišnja Larissa Iapichino koja je u zadnjoj seriji prizemljila na 6,94 m i time osvojila srebrno odličje, svoju prvu veliku seniorsku medalju. Borncu je za Portugal osvojila Agate De Sousa skokom od 6,91 m. Istu je daljinu postigla i Njemica Mikaelle Assani, ali je portugalska predstavnica imala bolji drugi skok, što joj je donijelo brončano odličje.

Nove europske prvakinje na 4x100 m su atletičarke Velike Britanije (41.91 sekundi), a slavile su ispred štafeta Francuske (42.15) i Nizozemske (42.46).

U muškoj konkurenciji talijanska štafeta je bila bez prave konkurencije u borbi za zlato (37.82 sekundi). Nizozemci su osvojili srebro (38.46), a Nijemci broncu (38.52).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije