VRIJEME JE!

Jeste li znali ovaj nevjerojatan podatak? Perišić ima priliku ispisati povijest u ključnoj utakmici

Ivan Perišić
LISI NIESNER/REUTERS
19.06.2024.
u 08:24

Ivan Perišić, u kakvome god stanju bio, uvijek je pojačanje za reprezentaciju, i bit će tako i u odlučujućoj utakmici s Albanijom u Hamburgu

Hrvatska nogometna reprezentacija u svoje je 23 utakmice na europskim prvenstvima, od 1996. do 2024. godine, postigla 30 pogodaka (ne računajući raspucavanja jedanaesteraca). Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da nijedan od tih 30 pogodaka na EP-ima od hrvatske samostalnosti nije postigao igrač – Hajduka.

Pa kad već tražimo posljednjega, ujedno i jedinoga Hajdukova strijelca na Eurima, moramo se vratiti sve do daleke 1960. godine, kada je legendarni Korčulanin Ante Žanetić u polufinalu tadašnjega Kupa nacija u Parizu postigao pogodak za Jugoslaviju protiv Francuza u pobjedi 5:4.

Ante Žanetić bio je 1960. godine jedini igrač Hajduka na Euru, kao što je to na Euru 2024. godine – Ivan Perišić. Danas 35-godišnjak, s najstresnijom sezonom u karijeri iza sebe, s bolnom uspomenom na najtežu moguću ozljedu za nogometaša, ali i sa snagom volje kakvu nikada nije iskazao nijedan reprezentativac.

Ivan Perišić, u kakvome god stanju bio, uvijek je pojačanje za reprezentaciju, i bit će tako i u odlučujućoj utakmici s Albanijom u Hamburgu. I to s posebnom referencom – Ivan je najbolji hrvatski strijelac na velikim natjecanjima: ima šest pogodaka na svjetskim i četiri na europskim prvenstvima, s posebnim motivima: pomoći Hrvatskoj kada je u nevolji, pa i prekinuti golgeterski post koji traje od utakmice s Japanom na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Ukupno ima 132 nastupa za Hrvatsku i 33 pogotka.

I u utakmici s Albanijom Hrvatska će se najviše uzdati u svoje senatore i nastupiti s čak petoricom igrača iznad trideset godina: Luka Modrić (38), Ivan Perišić (35), Mateo Kovačić (30), Marcelo Brozović (31) i Andrej Kramarić (koji danas slavi 33. rođendan) skupa imaju čak 167 godina i čak 601 nastup za reprezentaciju. Bez obzira na godine, oni su – uz simbola nove generacije Joška Gvardiola – najveće bogatstvo reprezentacije na turnirskom natjecanju. Zajedno su u reprezentaciji, osim Kramarića, još od Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu, poznaju se u dušu, a izborniku su neprocjenjiv oslonac.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije