Odbojkaški savez Federacije uoči nove sezone

Muška Superliga bogatija za dva kluba, u dvije ženske natječe se po 12 klubova

02.09.2024.
u 13:55

Zanimljive novine donosi odbojkaško prvenstvo Federacije Bosne i Hercegovine. To se, prije svega, odnosi na činjenicu da se u natjecanje uključuju još dva muška kluba.

 Novi klubovi "oživjeli" su u bivšim odbojkaškim centrima Bihaću i Zenici. Kako se prošle sezone u sustav uključilo Goražde, federalna Superliga odbojkaša prvi put imat će deset klubova. Upravo je povećanje broja muških klubova, čiji se broj u sezoni 2022./2023. smanjio na samo sedam momčadi, bila želja poklonika odbojke.

Po 12 ekipa

Uz dva nova kluba iz doskorašnjih središta muške odbojke, novine donosi i natjecanje u Superligi odbojkašica. U obje skupine iduće sezone će se natjecati po 12 ekipa. Kad je riječ o južnoj skupini, može se reći da su tu profitirali mostarski klubovi SOK Mostar, koji je prošle sezone odustao od natjecanja u Premijer ligi BiH, te OK Student iz Mostara, koji se proširenjem također dočepao višeg ranga. Uglavnom, uz Čapljinu, iduće sezone u južnoj skupini federalne Superlige iz Hercegovine će biti još dvije mostarske ekipe. Isti broj klubova bit će i u sjevernoj skupini federalne Superlige.

Promjenom broja klubova u superligama u konkurenciji odbojkašica igrat će se jedinstvena Prva liga Federacije BiH sa sedam klubova, od kojih će dva biti druge ekipe tuzlanske Slobode i Orašja. Uglavnom, kad se sve zbroji, u ženskoj konkurenciji su dvije ekipe manje, a u muškoj dvije ekipe više, što se može smatrati dobrom osnovnim za iduću sezonu.

Članice južne skupine federalne Superlige bit će sljedeće ekipe: Vogošća, Breza 1934, Student (Mostar), Novi Grad (Sarajevo), Bosna (Sarajevo) Ilijaš, Čelik - R (Zenica), Alipašino Polje (Sarajevo), Čapljina, Kakanj, SOK Mostar i Ilidža. Željezara (Zenica) prebacila se u sjevernu skupinu, nije bilo ispadanja, a ovu skupinu Superlige popunili su Mostar, koji je ispao iz višeg ranga, te Student i Ilidža.

Članice sjeverne skupine federalne Superlige bit će sljedeće ekipe: Stars (Živinice), Napredak (Odžak), Mikasa (Tuzla), Bosna (Kalesija), Krivaja (Zavidovići), Smeč (Lukavac), Željezara (Zenica), Maglaj, Lami (Brčko), Smeč DN (Brčko) i Žepče. Iz ove skupine federalne Superlige u Premijer ligu se plasiralo Orašje, iz južne skupine u sjevernu prešla je Željezara, a dva nova kluba u ovom rangu su "prvoligaši" – Krivaja (Zavidovići) i Smeč – DN (Brčko).

U ženskoj konkurenciji ove sezone nakon početne tri igrat će se samo jedna Prva liga u kojoj će se natjecati: Block-Block OUT (Zenica), Srebrenik, Sloboda II (Tuzla), Tešanj, ASTRA (Sarajevo), Bihać i Orašje II.

Raste broj klubova

Federalna Superliga odbojkaša u idućoj sezoni imat će, kako smo već naveli, deset klubova, a to su: Ilidža, Krivaja (Zavidovići), Bihać, Gradina Tempoplast (Srebrenik), Olovo, Ilijaš, Jedinstvo (Brčko), Čelik - odbojka Volley (Zenica), Goražde i 7. Lukavac.

- Raduje nas podatak da raste broj muških klubova, što je bio jedan od prioriteta u radu Federalnog saveza. Ima najava za oživljavanje ili osnivanje još nekoliko klubova, nažalost, za sada nema najava da će biti muških klubova iz Hercegovine. Što se tiče povećanja broja klubova u dvije Superlige odbojkašica s deset na dvanaest, tu nam je cilj da se kroz veći broj utakmica podigne kvalitetu. Sezona će se praktički produljiti na osam mjeseci, što će, po nama, biti dobitak za odbojku - obrazlažući neke od promjena kaže Miloš Jelčić, predsjednik Odbojkaškog saveza Federacije BiH.

Inače, natjecanja u okviru Odbojkaškog saveza Federacije Bosne i Hercegovine počet će 21./22. rujna, prvi dio će trajati sve do konca godine, nastavak slijedi polovinom veljače, a završit će u prvoj polovini travnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije