Klubovi Wwin lige BiH ozbiljno su počeli s pripremama i istodobno se pojačavaju

Na Kupresu i Zlatiboru prava "smotra" klubova iz BiH, brusi se forma, dolaze pojačanja...

11.07.2024.
u 18:50

Svih 12 klubova Wwin lige BiH počelo je pripreme za novu "kritičnu", 23. sezonu otkada se igra zajedničko nogometno prvenstvo na prostoru cijele BiH. Rekli smo da će prvenstvo biti "kritično" zato što će se na kraju sezone četiri kluba preseliti u jednu od dvije entitetske lige, piše Večernji list BiH.

Moguće je teoretski da se sva četiri kluba presele u istu entitetsku ligu (ali samo u Prvu ligu FBiH jer iz RS-a trenutačno u ligi postoje samo tri kluba: Borac, Sloga i Radnik).

Ljetni prijelazni rok

Paralelno s pripremama traje i ljetni prijelazni rok (24. lipnja – 20. rujna). Neki klubovi kompletirali su listu pojačanja, drugi to "rastežu" pa će, kad počne prvenstvo (3./4. kolovoza) kukati kako im momčad nije dovoljno spremna. Barem tako je bilo godinama prije u ljetnoj (i zimskoj stanci). Rano je izdvajati klubove koji su favoriti za naslov u novoj sezoni, ali s Koševa šalju poruke kako će Sarajevo ove godine jurnuti po naslov koji mu je u prošloj sezoni bio miljama daleko.

Uz Sarajevo, Zrinjski i Borac glavni su (papirnati) protukandidati. Sarajevo je nakon uvoda kući drugi dio priprema održalo u razvikanoj slovenskoj Rogli. Tamo su svladali rumunjski UTA Arad (3:1), potom poraženi protiv ukrajinskog Šahtara (1:4) i slovenske Olimpije (0:1). Danas (četvrtak) čeka ga prva utakmica u Konferencijskoj ligi u gostima kod kazahstanskog Aktobea. Sarajevo je puno mijenjalo stanje u svlačionici te slovenskog trenera Simona Rožmana zamijenilo Osječaninom Zoranom Zekićem. Od niza odlazaka istaknimo Ajdina Hasića, dok su došli: Emil Rackov (Fehervar – Mađarska), Filip Jović (Radnik Surdulica) i Vladan Bubanja (Lokomotiva ZG)... Zrinjski se za Europu i domaća natjecanja sprema u Svetom Martinu na Muri. Na klupu je, umjesto Željka Petrovića, sjeo Mario Maka Ivanković. Najveći igrački gubitak odlazak je (raskid) Filipa Bradarića te Ajdina Hrvanovića i Damira Zlomislića. Došli su Ivan Posavec (Olimpija) i Frano Mlinar (Istra). Zrinjski je poražen kući od albanske Vlaznije (0:1) te Lokomotive (Zg) u Sloveniji (1:3). Protiv ukrajinske Zorye pobijedio je s 2:1, a čekaju ga još ogledi protiv Slaven Belupa te Željezničara.

Borac je nakon "uvoda" kući otišao u Žreče (Slovenija). Aktualni prvak puno je mijenjao u momčadi te ostao bez vratara Marka Miloševića i Bojana Pavlovića. Njih su zamijenili Damjan Siskovski (Ararat – Armenija) i David Stjepanović iz Mrkonjić Grada. Od igrača najveći gubitak su odlasci Jakova Blagaića i Alena Jurilja. Umjesto trofejnog trenera Vinka Marinovića, šef struke sada je Mladen Žižović. Velež je puno izgubio odlaskom s klupe Dejana Klafurića, kojega je zamijenio Damir Čanadi. Klub su pojačali Tonči Mujan (Budućnost Podgorica), Nikola Savić (školovao se u Crvenoj zvezdi), a iz Hajduka (opet) je došao Tino Blaž Lauš. U pripremama su Mostarci poraženi protiv Hajduka (0:3) i Šibenika (1:2)... Puno je igrača Željezničara najavilo odlazak, a vratar Vedad Muftić otišao je i vratio se (!), Nedim Mekić otišao je i neće se vratiti... Klub je raskinuo ugovor s trenerom Dinom Đurbuzovićem te sklopio novi s Denisom Ćorićem do ljeta 2026. godine. Prije puta na Zlatibor Željezničar je poražen u pripremnom ogledu s Igmanom (1:3) na Grbavici te svladao reprezentaciju nogometnog Sindikata 2:0 (igrači bez kluba). Ugovoreni su i susreti protiv TOŠK-a, Slobode (U), Zrinjskog...

Nakon dva tjedna priprema na vrelom Blatu i ogleda protiv GOŠK-a (1:0), Široki nastavlja pripreme na Kupresu (Tomislav - igrano jučer, Posušje, Igman...). Široki se pojačao Zvonimirom Kožuljem, Damirom Zlomislićem, Ivanom Senićem..., a klub su napustila dvanaestorica igrača (uz ostale, Marko Capan, Mihael Kuprešak, Luka Mamić, Ilija Mašić...). Posušje je raskinulo ugovor s trenerom Denisom Ćorićem pa je novi učitelj Duško Vranešević. Od igrača najveći je gubitak odlazak obaju bekova (Frane Maglica i Luka Lučić), najveći dobitak dolazak dvojice Argentinaca: Gennara Bautiste Lelije i Franca Alexisa Abrega te Dominika Martinovića i Frana Čuljka. Od tri ogleda Posušje je poraženo protiv Hajduka (0:1) i Vlaznije (1:3), a nadigralo je Šibenik (1:0). Slijede susreti protiv Širokog, Igmana, Tomislava i Leotara. I GOŠK kreće u nastavak priprema u svježi Kupres. Gabeljani su poraženi protiv Širokog (0:1). Igrat će još protiv Tomislava, Posušja, Igmana... Sloga je već na Zlatiboru. Tamo je poražena protiv Radničkog (Kg) s 2:4. Još će igrati protiv srpskog Petrovca, Mladosti GAT (Novi Sad) i Slobode (U). Sloga je dovela niz igrača: vratare Bojana Pavlovića i Filipa Erića te Dušana Ristića, Dejana Miličevića, Slobodana Đekića, Nemanju Delića, Nemanju Đokića i Stefana Milosavljevića. Sloboda se priprema u Tuzli. Zasad se spominje, ali ne potvrđuje odlazak na Zlatibor. Razlog je vjerojatno prazna blagajna, ali mi samo nagađamo. Došli su Nihad Šero (GOŠK), Azur Muminović, Harun Hadžibeganović, Ajdin Hrvanović...

"Najtanji" proračun

I Radnik planira "skoknuti" na Zlatibor. Trener Velibor Đurić požalio se medijima da klub ima "najtanji" proračun u ligi, ali da su svi raniji dugovi isplaćeni. Klub su (zasad) pojačali Dino Andrić Gradina i Eldar Sivac (Čelik). Igman je u pripremama svladao Željezničar u gostima (3:1). Čekaju ga i susreti protiv Posušja, GOŠK-a, Širokog... Klub je ponovno preuzeo trener Husref Musemić. Novi su igrači Almir Bekić, Herić, Božić, Aćimović...

I dok Sarajevo danas ima prvi europski ispit ove sezone, sinoć su ga već imali Borac i Velež...

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije