Razgovor s trenerom HŠK Zrinjski Mostar - Mario Maka Ivanković

Nama veći motiv od Vitórije nije ni potreban, dat ćemo sve od sebe, pa taman izgledi za prolazak bili samo 10 posto

19.08.2024.
u 19:00

Mario Maka Ivanković, aktualni trener HŠK Zrinjski, s mostarskim je klubom prošao praktički sve. Bio je član momčadi koja je na Gospinu docu u Imotskom s Croatijom iz Zmijavaca odigrala prvu utakmicu nakon ponovnog pokretanja rada u HŠK Zrinjski. Ivanković je kao nogometaš kluba bio dugogodišnji kapetan prve momčadi, igrač kojeg su slavili navijači kada je praktički sam pobjeđivao Velež u gradskim derbijima.

Popularni Maka, kako su ga zvali i zovu isti ti navijači, kao nogometaš Zrinjskog osvojio je po jedno prvenstvo i Kup, bio je član stručnih stožera Zrinjskog koji su osvajali naslove, kao trener u omladinskim kategorijama mostarskog kluba također je osvojio naslov.

Dakle, riječ je o vojniku kluba, čovjeku koji je prošao sve instancije da bi danas, kao šef struke, predvodio Zrinjski. Naravno, tko god dođe na vruću klupu mostarske momčadi, bit će dijelom osporavan, barem dok se ne dokaže. Nažalost, to osporavanje duboko je ugrađeno u mostarski mentalitet vječitog nezadovoljstva, tako je to i u trenutku kada klupska legenda dobije prvi put pravu priliku na klupi kluba koji je i sama gradila.

Treba biti realan, Ivankoviću i njegovu stožeru tek slijedi teško razdoblje. Plemići igraju protiv nekoliko puta jačeg i znatno bogatijeg kluba iz Portugala, a ako Zrinjski ne prođe, struka će se naći na velikim kritikama bez obzira na sve. Ako se Zrinjski plasira opet u grupnu fazu Konferencijske lige, to će nekako biti normalno, koliko god to bilo paradoksalno gledajući kroz prizmu općeg stanja u bh. nogometu... Teško je raditi u takvoj sredini i u takvim okolnostima, pogotovo ljudima kojima je Zrinjski mnogo više od kluba, ljudima koji su dio sebe ugradili u rast toga kluba.

Mario Ivanković čovjek je koji je s mostarskim klubom prolazio kao igrač i klupski djelatnik taj put razvoja od jednog prosječnog bh. kluba pa do kluba koji i u regiji već znači nešto više te je sinonim za uspjeh.

Večernji list: Nedavno je Zrinjski prošao Botev s vama na klupi kao šefom stručnog stožera. Kada je Zrinjski prvi put igrao s Botevom 2013. godine, vi ste tada već bili završili igračku karijeru. Možete li povući paralelu u odnosu na to što je mostarski klub bio tada i što je sada?

- Ja sam nešto prije toga završio aktivnu igračku karijeru i u tom sam trenutku bio pridružen stručnom stožeru prve momčadi koji je tada kao glavni trener vodio gospodin Branko Karačić. U odnosu na to vrijeme Zrinjski se stalno dizao kao klub na svim razinama. Zrinjski je danas ozbiljan klub i u regionalnim okvirima te neugodan protivnik za svakoga. Klub je u odnosu na to vrijeme koje ste spomenuli u svakom smislu jako puno napredovao. Osobno sam jako sretan zbog toga. Svi drugi ljudi koji rade u klubu mogu biti sretni i zadovoljni onim što Zrinjski danas predstavlja u našoj zemlji, ali i u europskom smislu.

Večernji list: Prije nekoliko dana vaša je momčad prošla Botev i drugu godinu u nizu ostvarila plasman u play-off Konferencijske lige. Jeste možda već apsolvirali tu utakmicu?

- Napravljen je uspjeh prolaskom Boteva, ali mi smo već sutradan završili s tom pričom. Na treningu se Botev više ne spominje. Nakon vremenskog odmaka od samo nekoliko dana mi se okrećemo onome što nas dalje čeka na europskoj sceni. To je u nogometu jednostavno tako. Naravno da mi uvijek analiziramo prethodne utakmice u taktičkom i igračkom pogledu, ali u glavama se pripremamo samo za ono prvo što dolazi, za prvu sljedeću utakmicu. U ovom trenutku šteta je za nas što ne možemo igrati i domaće prvenstvo s obzirom na to da nam ranije dolazi ta europska utakmica i onda smo prinuđeni na odgode. Ipak, što se tiče Boteva, ta priča je za nas davno završena, naš jedini fokus u ovom trenutku je na utakmicama s Vitórijom de Guimarães.

Večernji list: Vitória je veliki favorit protiv Zrinjskog, imate li već dojam kakav vas protivnik očekuje?

- Iskreno, Vitória je za nas veliki zalogaj. To je jako ozbiljna i jaka momčad. Ipak, mi ćemo dati sve od sebe kakvi god bili naši izgledi za prolazak, pa taman ti izgledi za prolazak bili samo 10 posto. Nama je prvi cilj pružiti što je moguće bolji otpor protivniku na prvoj utakmici, nastojat ćemo dati sve od sebe u prvoj utakmici kako bismo sačuvali aktivan rezultat za uzvrat. Nakon toga pred svojim navijačima želimo tražiti priliku za prolazak. Sigurno neće biti lako jer riječ je, ponavljam, o jakom protivniku, ali mi ćemo uvijek tražiti svoju priliku bez obzira na to s kim igramo. Nama veći motiv nije ni potreban. Igrači su svjesni koliko eventualno donosi prolazak Vitórije i ulazak u grupnu fazu. To bi bila velika stvar za sve nas.

Večernji list: Vremena je do srijede i prve utakmice malo, jeste li uspjeli analizirati protivnika?

- Mi smo u stručnom stožeru već obavili analize, s igračima ćemo skautiranje protivnika proći nešto kasnije, pred samu utakmicu. To je za naše prilike uistinu jaka momčad. U dvije utakmice je Zürichu zabila pet komada, potpuno je nadigrala Švicarce, a to za njih nije trebao biti naivan protivnik. Te utakmice su nam dobro pokazale kakva je to momčad. Oni kroz poluvrijeme i po nekoliko puta mijenjaju sustav igre, dobro se prilagođavaju prilikama na terenu, jako su okomiti. Takve stvari nije lako provoditi na terenu, odmah vidiš da takav protivnik ima kvalitetu. To je nešto što nam pokazuje na prvu koliko mogu biti opasni za nas.

Večernji list: Nakon što ste kroz Zrinjski praktički prošli sve instancije, prvi put ste dobili pravu priliku, koliko vam to znači?

- Ovo što smo do sada uradili u Europi je, po mom mišljenju, uspjeh. Sve to nam puno znači, pogotovo što prvi put Zrinjski na europskim utakmicama u potpunosti vodi domaći stručni stožer. Smatram kako smo pokazali da imamo kvalitetu te da se na nas može računati. Nadamo se kako ćemo nastaviti doprinositi na najbolji mogući način. Nitko ne zna što će biti sutra, takav je trenerski poziv, ali se nadam kako će naš rad prepoznati svi u klubu, kao i naši navijači.

Večernji list: Što se tiče igračkog kadra, jeste li završili igračku križaljku?

- Mi smo još uvijek aktivni na tržištu. Stanje na tom tržištu nije najbolje, barem kad smo mi u pitanju i u odnosu na ono što mi tražimo. Naravno, mnogo bi nam toga diktiralo i to kada bismo prošli u grupnu fazu Konferencijske lige. Tada bi nam sigurno trebala još dva-tri kvalitetna igrača, prava pojačanja. Ipak, stava smo kako ne treba dovoditi igrače pod svaku cijenu. Nije nam cilj igrače gomilati brojem.

Večernji list: Dugo ste bili trener u Školi nogometa Zrinjskog, dobro poznajete i mlade domaće igrače...

- To je istina. U kadru imamo nekoliko kvalitetnih mladih igrača. Ne bih sada nikoga imenom izdvajao. Njima u prilog ide pravilo o “zaštićenom godištu”. Ti mladi momci, siguran sam, imat će sve veću priliku, posebno u domaćem prvenstvu. Tamo će imati dobru podlogu za napredak.

Večernji list: Jedan ste od miljenika mostarskih navijača. Ultrasi vas slave, a prema vama čak i navijači Veleža iskazuju veliki respekt. Osjećate li zbog te naklonosti navijača Zrinjskog posebnu obvezu prema njima? Kakvu podršku očekujete na ključnim europskim susretima?

- Dugo smo zajedno. Mnogo sam toga prošao s našim navijačima još od vremena kada sam počeo igrati za naš klub. Ne znam u kojem će nas broju doći bodriti u Portugalu, ali sam siguran kako ćemo i tamo imati podršku. Navijači su nas toliko puta ugodno iznenadili, pa u Sloveniji smo bili kao na domaćem terenu, mnogo znači ta podrška... Oni su se za Zrinjski toliko puta dokazali, da mi koji radimo u klubu imamo uvijek obvezu poštovati sve ono što i oni čine za klub.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije