LUKA SUČIĆ

Novom vođi Hrvatske roditelji su zbog rata pobjegli iz BiH, odbio Austriju jer je želio samo vatrene

LUKA SUČIĆ
LISI NIESNER/REUTERS
19.06.2024.
u 20:45

Iako je rođen u austrijskom Linzu 8. rujna 2002., a njegov otac Željko i majka Branislava su iz BiH, svoju budućnost oduvijek je vidio samo u hrvatskom dresu.

Najmlađi član hrvatske ekspedicije koja je bila na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022., Luka Sučić, već ima iznimno međunarodno iskustvo. Naime, tada je imao tek 20 godina i velik broj odigranih utakmica u Ligi prvaka, velikih, pravih utakmica koje ga mogu spremiti za reprezentativnu scenu.

Dečko podrijetlom iz Bugojna figurira kao najnadareniji hrvatski veznjak novije generacije, iznimne tehnike i kreacije, pregleda igre, šuta... Mladić rođen u Linzu prošao je gotovo sve selekcije HNS-a, U-15, U-16, U-17, U-19, U-21, a u najjačoj selekciji pod vodstvom Zlatka Dalića ima pet nastupa, debitirao je 2021.

Sučić je na Svjetskom prvenstvu u Kataru, uz genijalce poput Modrića, Brozovića, Kovačića i Majera, skupljao dragocjeno iskustvo, a u ciklusima koji dolaze dobivat će važniju ulogu. Od 2020. sjajno se snalazi u dresu austrijskog Red Bull Salzburga. Ove sezone odigrao je više od 30 utakmica za klub. Imao je problema s koljenom, ali oporavio se, vratio igrama, čak je u nekoliko utakmica nosio i kapetansku traku.

Danas je protiv Albanije ušao u 46. minuti utakmice i pokazao da se na njega svakako može računati u budućnosti, bio je vrlo angažiran i trudio se prodrmati vezni red vatrenih. Također, sudjelovao je u vodećem golu Hrvatske kada se Budimir izborio za loptu na lijevoj strani šesnaesterca i odigrao povratno za Sučića, čiji je udarac završio u bloku, no lopta se zatim u gužvi od Gjasule odbila u gol.

Iako je rođen u austrijskom Linzu 8. rujna 2002., a njegov otac Željko i majka Branislava su iz BiH, svoju budućnost oduvijek je vidio samo u hrvatskom dresu.

– Roditelji su mi za vrijeme rata izbjegli iz Bugojna i doselili se u Linz. Tu sam rođen 8. rujna 2002. godine. Počeo sam igrati u lokalnim klubovima Alkovenu i Edelweissu, a od 13. godine član sam Red Bull Salzburga – kazao je Sučić koji je s 13. godina iz Linza preselio u Salzburg i život u roditeljskom domu zamijenio životom u klupskom internatu. Život mu se svodio na treninge, školske obveze i dužnosti u internatu. 

 

Otkrio je i da je u više navrata stizala ponuda od austrijskog saveza da zaigra za njihovu reprezentaciju, no Sučić je oduvijek maštao o tome da igra za Hrvatsku. 

 – Austrija mi je dala sve i ja sam joj na tome zahvalan, ali ja sam Hrvat i moje srce kuca za Hrvatsku - govorio je Sučić,  jedan od rijetkih hrvatskih reprezentativaca koji nije proizašao iz Dinama ili Hajduka, već iz sjajne škole Salzburga. 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije