NEPOSTOJEĆI PENAL

Sudac poslao Engleze u finale zbog kardinalne pogreške. Bizarno je da ne zna nogometna pravila

Lee Smith/REUTERS
11.07.2024.
u 07:07

Harry Kane je nakon jednog odbijanca u kaznenom prostoru Nizozemske iz poluvoleja pucao, a tek nakon tog udarca je na njega neoprezno startao branič Nizozemaca Denzel Dumfries. Zwayer je nakon VAR provjere pokazao na bijelu točku.

Reprezentacija Engleske je drugi put u nizu u finalu Europskog prvenstva. U dramatičnoj polufinalnoj utakmici u Dortmundu izabranici Garetha Southgatea su svladali Nizozemsku 2:1 i tako izborili dvoboj za europski naslov protiv Španjolaca 14. srpnja u Berlinu. Kao i u prvom polufinalnom dvoboju Španjolske i Francuske, i ovdje je sve riješeno preokretom. Nizozemska je povela preko Xavija Simonsa u 7. minuti, Engleska je izjednačila golom Harryja Kanea u 18. minuti, a čovjek koji je zabio pobjedonosni pogodak je bio Ollie Watkins poentiravši u 90. minuti poentirao za veliko slavlje Engleza.

Nizozemska je u susret ušla furiozno te povela preko Simonsa, koji je oduzeo loptu Riceu, povukao ju prema naprijed, te onda s 20-ak metara fantastično zabio pod gredu za vodstvo Nizozemske. Zanimljiva je činjenica da je taj zgoditak iz sedme minute bio najraniji pogodak u polufinalu europskih prvenstava još od 1996. godine kad je Alan Shearer zabio u polufinalu u trećoj minuti.
Međutim, onda u priču dolazi njemački sudac Felix Zwayer, koji je bez ikakve sumnje odlučio ovaj dvoboj i odveo englesku u finale Eura. Baš kao što je to u polufinalu prošlog Eura između Engleske i Danske u produžecima učinio, ironično, Nizozemac Danny Makkelie, Zwayer je Engleskoj dao u potpunosti nepostojeći kazneni udarac u 18. minuti susreta.

Što se dogodilo? Harry Kane je nakon jednog odbijanca u kaznenom prostoru Nizozemske iz poluvoleja pucao, a tek nakon tog udarca je na njega neoprezno startao branič Nizozemaca Denzel Dumfries. Zwayer je nakon VAR provjere pokazao na bijelu točku, ali totalno je bizarno da jedan tako renomirani sudac ne zna da po Pravilima nogometne igre upućen udarac znači završetak akcije, da nakon toga branič može napadaču napraviti i vanjski prijelom noge, ali da se to strogo ne smije dosuditi.

Engleska je opet dobila ogroman poguranac, a Harry Kane je s bijele točke bio precizan, i tako se upisao u povijest. Naime, tim pogotkom je Kane postao najuspješniji europski strijelac u nokaut fazi velikih natjecanja (SP i EP) u povijesti s devet pogodaka. Na osam golova su Gerd Muller, Antoine Griezmann, Miroslav Klose i Kylian Mbappé. U prvom poluvremenu su i Nizozemci i Englezi još imali brojne šanse, vratnice, grede i čišćenja s gol-crte.

Međutim, u drugom poluvremenu situacija se poprilično umrtvila, što je još jedna sličnost s prvom polufinalnom utakmicom. Jedino vrijedno za izdvojiti je bio pogodak Bukaya Sake u 79. minuti koji je bio opravdano poništen zbog zaleđa Kylea Walkera. Kad smo već mislili da će sve ići u produžetke, u 90. minuti su se iskazali aduti s klupe za konačnih 2:1. Palmer je sjajno u kaznenom prostoru našao Watkinsa, koji je s De Vrijem na leđima sjajno matirao Verbruggena za drugi uzastopni finale Engleza.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije