U STUDIJU VEČERNJEG

VIDEO Stručnjaci analizirali remi s Albanijom: 'Nije dovoljna kvaliteta, nužno je imati strast'

Hrvatska - Albanija
Marko Lukunic/PIXSELL
19.06.2024.
u 19:41

Naš novinar Željko Janković u studiju Večernji TV-a ugostio je bivšeg nogometaša Srđana Lakića. Videovezom javio se i Alen Peternac, bivši napadač i donedavno pomoćni trener u Dinamu.

Vrijeme za najave polako istječe, a zadnji pečat uoči utakmice Hrvatske i Albanije na Euru dat će Večernji TV. Naš novinar Željko Janković u studiju Večernji TV-a ugostio je kolegu novinara Edija Džindu. Videovezom javio se i Alen Peternac, bivši napadač i donedavno pomoćni trener u Dinamu. U studiju Večernjeg lista je situaciju na terenu komentirao bivši hrvatski nogometaš Srđan Lakić.

"Imamo i više nego dovoljno kvalitete da pobijedimo protivnika kao što je Albanija. No, na Euru to često nije dovoljno. Nužno je imati strast i agresiju u odlučujućim trenucima. Na kraj možemo žaliti što nismo osvojili sva tri boda. Talijani? Imaju pobjednički mentalitet i neće biti lako. Ali, vjerujem da to možemo dobiti", rekao je Srđan Lakić.

Na poluvremenu teške utakmice vatreni su s terena otišli s jednim pogotkom zaostatka. Umjesto očekivane čvrste pobjede i dominacije Hrvatske, situacija ide u korist Albancima. 

"Nažalost prvo poluvrijeme nije bilo dobro. Igramo njima u karte. Nismo uspjeli uspostaviti našu igru. Opasni su, motivirani, energični. Imamo dosta problema s tim njihovim izlascima i kontrama, polukontrama. Dosta griješimo i dosta im tu olakšavamo situaciju", rekao je Srđan Lakić pa zatim rekao što nedostaje igri vatrenih:

 

 

"Kako se pokazalo, njihova osovina funkcionira besprijekorno. Znali smo kako će to izgledati. Oni igraju s veliko strašću. Dobili su veliko samopouzdanje nakon zgoditka. U većini duela su brži i snalažljiviji. Trenutno je momentum na njihovoj strani. Rekao bih da jedan gol sve mijenja. Nismo u tako lošem položaju. S dobrim drugim poluvremenom možemo okrenuti vodu na naš mlin i okrenuti utakmicu."

"Utakmica je onakva kakvu smo očekivali. Albanija ide onako kako smo očekivali. Problem je u nama. Prestatični smo i lopta nam je spora. Petko u špici. Njemu se pridodaju u istu liniju Kramarić i Lovro Majer. Perišić s lijeve strane. Čak ulazi i Juranović s desne strane. Previše su statični. U liniji pet igrača koji se ne miču, ne tražimo dubinu da rastvorimo njihove linije. Pokušavamo stalno kroz sredinu, a vidjeli smo da ne može. Oni tu stoje u čvrstom bloku i jako plitko. Tu je jako teško proći kroz bedem igrača. Uzmu nam loptu. Vidjeli smo drugu šansu koju su imali stopostotnu. Luka pokušava kroz sredinu dati loptu, oni to traže i lako uzmu loptu. Imaju brza krila, odmah daju u dubinu i stvaraju nam te neugodne situacije. Gol koji su zabili... Loše preuzimanje. Modrić je već bio na tom igraču. Ušao ispred njega. Gledao je Broza da ga preuzme, a Broz je gledao loptu, ne igrača. Ponovo taj centaršut gdje više gledamo loptu, ne pratimo nam je iza leđa i kojeg igrača trebamo primiti i primili smo gol. Moramo biti bolji u drugom poluvremenu", rekao je Alen Peternac.

"Osjećaj je dosta miran uoči utakmice. Uvijek smo bili dobri u drugim utakmicama na velikim natjecanjima", počeo je novinar Večernjeg lista Edi Džindo, nakon čega je analizirao odluke Zlatka Dalića za današnji susret. Izbornik je, naime, napravio tri promjene u početnom sastavu u odnosu na utakmicu protiv Španjolaca.

"Albanija je profilno suprotna od reprezentacije Španjolske pa su se tako i, prema najavama, dogodile neke promjene. Na bekovima imamo puno prodornije Ivana Perišića i Josipa Juranovića u odnosu na Gvardiola i Stanišića iz prve utakmice. U napadu će početi Bruno Petković, koji će možda dati dozu imaginacije protiv dvostrukog čvrstog bloka Albanaca jer, kao što znamo, Anti Budimiru je najveći forte skok igra, a to tu ne bi upalilo", analizira Džindo. "Mislim da sve te promjene nisu došle zato što je netko bolji ili lošiji, već smo se jednostavno profilno prilagodili suradniku", dodao je.

Alen Peternac, bivši napadač i donedavno pomoćni trener u Dinamu, optimističan je uoči današnje utakmice. "Mi smo takvi, napravimo negativu odmah, ali tako iz negative odmah uđemo u pozitivu. Mi smo najbolji kada trebamo nešto napraviti, protiv Španjolaca smo ušli s nekim kalkulacijama da ne izgubimo. Kad mi trebamo pobijediti, tu smo najjači i ja se ne bojim za danas", poručio je.

Zadovoljan je Peternac sastavom za današnju utakmicu.

"Sviđa mi se što smo ušli skroz ofenzivno. Prodor po bokovima, logično je da igra Petković u špici. Mislim da je to bila Dalićeva ideja i prije samog Eura. Kramarić i Majer će nam ulaziti više u sredinu i tu će nam otvarati prostor za naše bekove, zato nam treba Petković koji može primiti loptu, razigrati, kroz sredinu dati neki kvalitetan pas i zabiti gol", analizira gost Večernji TV-a.

Novinar Džindo očekuje da ova utakmica bude energetski zahtjevna za Hrvatsku. "Albanci su puno brži i agilniji, a mi smo jednostavno puno bolji na lopti. Kad bismo trebali u jednoj rečenici objasniti što je Hrvatska, a što Albanija, mislim da bi to bilo to. S te strane je dobro što na bočnim pozicijama i na stoperima imamo sada puno više brzine za branjenje eventualnih kontranapada", primjećuje.

S glavnog zagrebačkog trga uključio se u jednom trenutku i novinar Večernjeg lista Dario Topić. "Rekao bih da je na Trgu dvjestotinjak navijača, a bit će ih svakako još. Nažalost, ovo je nepopularan termin i zbog vrućine i zbog činjenice da su mnogi na radnim mjestima, no prolazeći kroz grad, stekao sam dojam da su svi optimistični", kazao je svoje dojmove Topić.

Podsjetimo, Hrvatska u srijedu u 15:00 igra drugu utakmicu Europskog prvenstva, i to protiv Albanije, koja je od 24 reprezentacije na Euru druga najlošije plasirana prema FIFA-inom rankingu. Lošije stoji samo Gruzija, koja je na 75. mjestu, dok je Albanija na 66. Utakmicu možete pratiti na HRT-u 2. Emisija počinje u 14 sati, a prijenos meča je sat vremena kasnije. Riječ je o najvažnijoj utakmici vatrenih u dosadašnjoj fazi natjecanja, s obzirom na to da su u prvom kolu već izgubili protiv Španjolske (0:3) i da bi im kiks protiv Albanije ugrozio šanse za plasman u osminu finala. U trećem kolu izabranici Zlatka Dalića igraju protiv Italije, koja je ranije slavila protiv Albanije 2:1.

Izbornik Zlatko Dalić objavio je i sastav koji će istrčati protiv Albanije. U odnosu na utakmicu sa Španjolskom, hrvatski stručnjak napravio je tri promjene. Josip Juranović je na desnom beku zamijenio Josipa Stanišića, dok će na lijevom beku zaigrati Ivan Perišić. Iz prvih 11 ispao je Marin Pongračić, a Joško Gvardiol vraća se na stopersku poziciju. Također, Bruno Petković dobio je prednost nad Antom Budimirom u vrhu napada.

Sastav Hrvatske:

Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol, Perišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Majer, Petković, Kramarić

Sastav Albanije:

Strakosha - Hysaj, Ismajli, Ajeti, Mitaj - Asllani, Ramadani, Laci - Asani, Broja, Bajrami

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije