NAPETO STANJE

Amerikanci ovo rijetko javno objavljuju: Ministar naredio raspoređivanje podmornice na Bliski istok

podmornica
ABACA
12.08.2024.
u 08:12

U priopćenju nakon razgovora Austina s izraelskim kolegom, Pentagon je naveo da je Austin naredio udarnoj grupi brodova nosača "Abraham Lincoln" da ubrza svoje raspoređivanje u regiji.

Američki ministar obrane Lloyd Austin naredio je raspoređivanje podmornice s vođenim projektilima na Bliski istok, priopćio je Pentagon u nedjelju, nakon ubojstva visokih članova Hamasa Hezbollaha zbog čega se regija priprema za moguće napade Irana i njegovih saveznika.

Iako je USS Georgia, podmornica na nuklearni pogon, već bila u Sredozemnom moru u srpnju, prema objavi američke vojske na društvenim mrežama, rijetko se javno objavljuje raspoređivanje podmornice. U priopćenju nakon razgovora Austina s izraelskim kolegom, Pentagon je naveo da je Austin naredio udarnoj grupi brodova nosača "Abraham Lincoln" da ubrza svoje raspoređivanje u regiji.

"Ministar Austin ponovio je predanost Sjedinjenih Država da poduzmu sve moguće korake za obranu Izraela i istaknuo jačanje američke vojne prisutnosti i sposobnosti diljem Bliskog istoka u svjetlu eskalirajućih regionalnih napetosti", dodaje se u priopćenju. Američka vojska već je najavila da će rasporediti dodatne borbene zrakoplove i ratne brodove mornarice na Bliski istok dok Washington nastoji ojačati izraelsku obranu.

 

Ismail Haniyeh, politički vođa Hamasa kojeg podržava Iran, ubijen je u iranskoj prijestolnici Teheranu 31. srpnja, u napadu koji je izazvao prijetnje osvete Irana protiv Izraela, koji se bori protiv palestinske islamističke skupine u Gazi. Iran je za ubojstvo okrivio Izrael, a Izrael nije preuzeo odgovornost.

Ubojstvo i likvidacija visokog vojnog zapovjednika libanonske skupine Hezbollah koju podržava Iran, Fuada Shukra, od strane Izraela u napadu na Bejrut, izazvali su zabrinutost da bi sukob u Gazi mogao prerasti u širi rat na Bliskom istoku. Iran je izjavio da Sjedinjene Države snose odgovornost za ubojstvo Haniyeha zbog svoje potpore Izraelu. Reuters je izvijestio da je nekoliko američkih i koalicijskih vojnika ranjeno u napadu dronom u petak u Siriji, u drugom velikom napadu posljednjih dana na američke snage usred rastućih napetosti na Bliskom istoku.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije