John Kirby

Bijela kuća: Izrael pristao saslušati zabrinutost SAD-a prije operacije u Rafahu

John Kirby
28.04.2024.
u 18:23

"Uvjeravali su nas da neće ići u Rafah sve dok ne budemo imali priliku stvarno podijeliti svoje perspektive i zabrinutosti s njima", rekao je Kirby za ABC.

Izrael je pristao saslušati zabrinutost i razmišljanja SAD-a prije nego što započne invaziju na pogranični grad Rafah u Gazi, rekao je u nedjelju glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Izraelska vojska namjerava evakuirati palestinske civile iz Rafaha i napasti tamošnje snage Hamasa, rekao je u srijedu visoki izraelski vojni dužnosnik, unatoč međunarodnim upozorenjima o humanitarnoj katastrofi.

Washington je rekao da ne može podržati operaciju u Rafahu bez odgovarajućeg i vjerodostojnog humanitarnog plana.

"Uvjeravali su nas da neće ići u Rafah sve dok ne budemo imali priliku stvarno podijeliti svoje perspektive i zabrinutosti s njima", rekao je Kirby za ABC.

Američki državni tajnik Antony Blinken trebao bi posjetiti regiju sljedeći tjedan, a Kirby je rekao da će nastaviti vršiti pritisak za privremeni prekid vatre za koji Washington želi da traje najmanje šest tjedana.

Izaslanstvo Hamasa posjetit će Kairo u ponedjeljak radi razgovora koji imaju za cilj osigurati prekid vatre, rekao je dužnosnik Hamasa za Reuters.

"Nadamo se da ćemo nakon šest tjedana privremenog prekida vatre možda moći uspostaviti nešto trajnije", rekao je Kirby, koji je također primijetio da se broj kamiona s pomoći na sjeveru Gaze počeo povećavati.

"Izraelci su počeli ispunjavati obveze koje je (američki) predsjednik (Joe) Biden tražio od njih da ispune", rekao je.

Ranije ovog mjeseca Biden je rekao premijeru Benjaminu Netanyahuu da zaštiti palestinske civile i strane humanitarne radnike u Gazi ili bi Washington mogao oganičiti potporu Izraelu u njegovu ratu protiv militanata Hamasa.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije