SPAŠAVA ŽIVOTE

Biokemičari ignoriraju apel akademika Miličića: Ključna pretraga za zatajenje srca ne radi se u domovima zdravlja?

Davor Miličić
Neva Zganec/PIXSELL
08.05.2024.
u 18:20

Važno je da pretraga bude dostupna jer ako je nalaz uredan, pacijent ne mora na ultrazvuk srca

Osim u bolnicama, laboratorijska krvna pretraga NT-pro BNP, koja u kratkom vremenu dijagnosticira zatajivanje srca, trebala bi biti dostupna i u laboratorijima domova zdravlja, odnosno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, apel je hrvatskog akademika Davora Miličića u kampanji "Mjesec zatajivanja srca", koju trenutačno provodi Hrvatsko kardiološko društvo i Zaklada Hrvatska kuća srca.

Apel nije od jučer, naime, kardiolozi na čelu s akademikom Miličićem već deset godina nastoje ovu ključnu pretragu za utvrđivanje zatajivanja srca dovesti bliže ljudima u manjim mjestima i na otocima, kako bi se oni kojima se nakon vađenja krvi potvrdi zatajenje srca što prije počeli liječiti. Jer, naglasio je akademik Miličić, svaki drugi pacijent premine unutar pet godina od postavljanja dijagnoze zatajivanja srca.

– Ministarstvo zdravstva podržava nastojanja akademika Miličića, a i HZZO bi pretragu u laboratorijima domova zdravlja plaćao kao što je i sada plaća sekundarnim laboratorijima u bolnicama. Uostalom, manji je trošak uputnica za krvnu pretragu nego kad uz to idu i putni troškovi, a oni su redovni za pacijente s otoka i iz manjih mjesta koji moraju putovati u bolnicu. Osim toga, troškovi su i veći jer uključuju kompletnu kardiološku obradu, odnosno troškove liječenja pogoršanog stanja, do kojeg će sigurno doći ako se ne reagira na vrijeme – navodi dr. Ivana Portolan Pajić iz Zaklade, dodavši da obiteljski liječnici crvenom uputnicom mogu uputiti pacijente na NT-pro BNP.

 

– Važno je da ova pretraga bude dostupna jer ako je nalaz uredan, pacijent ne mora na ultrazvuk srca. Ovako, umjesto brze krvne pretrage koja ujedno služi kao svojevrsni probir za dalju obradu, velik broj pacijenata šalje se na UZV srca, a time se stvaraju duge liste čekanja – kaže prof. Dunja Rogić, predstojnica Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb.

Međutim, Komora biokemičara ne želi odobriti pretragu u primarnim laboratorijima. – Određivanje N-terminalnog-pro-B-tipa natriuretskog peptida (NT-proBNP) specijalistička je medicinsko-biokemijska pretraga dostupna u 47 medicinsko-biokemijskih laboratorija specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite na području Republike Hrvatske. Pretraga je dostupna svim pacijentima kojima je određivanje NT-proBNP-a indicirano, bez lista čekanja, a rezultati pretrage dostupni su već sljedeći dan – kratko nam je odgovorio Ivica Župan, tajnik Komore biotehničara.

Nije nam odgovoreno koliki su troškovi ovih pretraga te je li točno da je preskupo provoditi ih na primarnoj razini. Naime, prema tvrdnjama upućenih liječnika, pretraga je laboratoriju neisplativa ako je mali broj krvnih uzoraka jer uređaj valja redovito kalibrirati, pa i za jednu pretragu dnevno.

Osobama sa simptomima koji ukazuju na mogućnost zatajivanja srca, nakon snimanja EKG-a treba izmjeriti krvnu koncentraciju NT-pro BNP-a. Ako je njegova koncentracija normalna, u pravilu nije potrebno upućivati pacijenta kardiologu, već provesti diferencijalnu dijagnostiku, tj. pronaći neko drugo objašnjenje bolesnikovih simptoma i znakova, u obliku zapuhe, lošijeg podnošenja tjelesnoga napora, oticanja potkoljenica, opće slabosti itd. Simptomi i znakovi zatajivanja srca nisu specifični i mogu biti uzrokovani nizom drugih patologija, poput debljine ili pak endokrinoloških, pulmoloških i hematoloških bolesti. U slučaju patološkog nalaza ove krvne pretrage, pacijent bi trebao što prije proći kardiološku obradu. Trenutačno, prema listama čekanja na stranici HZZO-a, prvih dvadeset termina slobodno je najranije u srpnju pa sve do prosinca, odnosno za 216 dana. Vrijeme je to koje pacijent gubi.

U RH od zatajenja srca boluje oko 80 tisuća ljudi. – Riječ je o strukturnom i funkcijskom poremećaju srca, koje ne može dostatno opskrbljivati organizam krvlju, odnosno kisikom, uzrokujući nedostatak zraka sve do gušenja, kao i edeme nogu, nabreknuće vratnih vena, uvećanje jetre, nakupljanje tekućine u plućima i prostoru između plućnih ovojnica kao i u trbušnoj šupljini. Uzroci su mnogobrojni, najčešće koronarna bolest, odnosno prekasno liječen infarkt miokarda, hipertenzija, bolesti srčanih zalistaka, prirođene bolesti srca, primarne bolesti miokarda, tj. kardiomiopatije, od kojih su neke i genetski uvjetovane, a moguće je zatajivanje srca kao posljedica upale miokarda – opisao je akademik Davor Miličić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije