najmanje jedan sat bez električne energije

Ekvador pretrpio nestanak struje u cijeloj zemlji

struja
20.06.2024.
u 09:10

Ekvador je u srijedu poslijepodne doživio opći nestanak struje u cijeloj zemlji, a nacija od oko 18 milijuna ostala je najmanje jedan sat bez električne energije dok vlasti rade na rješavanju problema, objavio je ministar javnih radova Roberto Luque u srijedu za mrežu X.

"Došlo je do kvara na dalekovodu koji je uzrokovao kaskadno isključenje, tako da nema struje na nacionalnoj razini", rekao je Luque, koji je i vršitelj dužnosti ministra energetike, ne dajući dodatna objašnjenja.

U travnju je predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio izvanredno stanje u energetici i najavio planirana isključenja struje. Južnoamerička zemlja bori se sa sušom koja utječe na proizvodnju električne energije iz hidroelektrana.

Ispad je iznenadio Ekvadorce, posebice stanovnike glavnog grada Quita i korisnike podzemne željeznice, zaustavivši vlakove oko 15,20 po lokalnom vremenu. 

"Zbog općeg kvara nacionalnog međusobno povezanog elektroenergetskog sustava, rad metroa Quito je prekinut dok se sustavi ponovno pokreću i provjeravaju", objavio je sustav metroa glavnog grada Quita na mreži X.

Struja se vraćala postupno, iz jedne četvrti u drugu, sat vremena nakon nestanka struje, barem u Quitu, gradu od oko tri milijuna stanovnika, javila je agencija France Presse.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije