ATENA

Grčka: požar izazvao vatromet s jahte, javnost ogorčena

22.06.2024.
u 19:44

Šumski požar koji je planuo na grčkom turističkom otoku Hydra, u blizini Atene, izazvan je vatrometom s jahte u petak navečer, objavili su u subotu grčki vatrogasci, što je naišlo na val osude u javnosti.

“U požaru izazvanom vatrometom s brodice gori jedina borova šuma na otoku, na teško pristupačnom mjestu bez ceste”, naveli su otočki vatrogasci na Facebooku, potaknuvši bijes na društvenoj mreži.

Požar je brzo stavljen pod kontrolu.

Gradonačelnik otoka Giorgos Koukoudakis rekao je na javnoj televiziji ERT da je "ogorčen što neki ljudi na tako neodgovoran način ispucavaju vatromet u borovu šumu" te je najavio  da će općina podići građansku tužbu protiv odgovornih za požar čim se završi predistražni postupak.

Trinaest osoba optuženih za podmetanje ovog požara uhićeno je u subotu nakon očevida koji su proveli vatrogasci i oni u nedjelju moraju biti izvedeni pred tužitelja.

Grčka je nedavno pooštrila kazne za podmetanje požara. Počinitelji požara sada mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu do dvadeset godina i novčanu kaznu do 200.000 eura.

U subotu je civilna zaštita pozvala na najveći oprez dok je rizik od požara "i dalje vrlo visok", osobito u regiji Attica, koja okružuje glavni grad Grčke, na Peloponezu (jug) i u središtu zemlje.

Vatra koja bjesni na kikladskom otoku Andros dovela je do evakuacije četiri sela i mobilizacije dva vodena bombardera i šest helikoptera.

U šumskom požaru u petak je poginuo 55-godišnji muškarac iz sela Myrtia na Peloponezu.

U zemlji je zabilježeno 45 novih požara potaknutih jakim vjetrom, navode vatrogasci.

Vlasti su od srijede nastavile upozoravati na "vrlo visok rizik" od šumskih požara zbog jakih vjetrova i visokih temperatura koje su u nekim regijama dosezale 40 stupnjeva Celzijevih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije