LONDON

Japanski car Naruhito u službenom posjetu Velikoj Britaniji

22.06.2024.
u 20:11

Japanski car Naruhito i njegova supruga započeli su u subotu višednevni posjet Velikoj Britaniji tijekom kojeg će posjetiti Sveučilište Oxford gdje su oboje studirali i prisustvovati banketu s kraljem Charlesom, dok službeni sastanak s premijerom Rishijem Sunakom nije planiran.

Naruhito i njegova supruga carica Masako trebali su posjetiti Ujedinjeno Kraljevstvo još 2020. dok je kraljica Elizabeta bila živa, ali je posjet odgođen zbog pandemije covida.

Prvo zajedničko putovanje u inozemstvo ovog para nakon Naruhitova ustoličenja bilo je na Elizabetin sprovod 2022. godine. Uoči ovog državnog posjeta 64-godišnji car ispričao je kakvu mu je toplu dobrodošlicu priredila britanska kraljevska obitelj kad je stigao u Britaniju na studij početkom 1980-ih.

Prisjetio se kako ga je pokojna kraljica pozvala u Buckinghamsku palaču na čaj koji je sama skuhala. "Imam lijepa sjećanja na srdačno gostoprimstvo koje sam primio od njezinog veličanstva kraljice i kraljevske obitelji, zbog čega sam se osjećao kao da sam dio njihove obitelji", rekao je na konferenciji za novinare u Tokiju.

Naruhita su dočekali dužnosnici po dolasku u londonsku zračnu luku Stansted u subotu poslijepodne.

Carevo putovanje treći je državnički posjet Ujedinjenom Kraljevstvu otkako je Charles kralj, a prvi otkako je ranije ove godine otkriveno da britanski monarh ima rak.

Uoči posjeta Naruhito je izrazio zahvalnost što će ih kralj ugostiti unatoč svojoj bolesti, a uputio je i želje za brz oporavak Charlesovoj snahi Kate, supruzi prestolonasljednika princa Williama, koja je na preventivnoj kemoterapiji protiv raka.

Službeni razlog putovanja proslava je dugih veza između dviju kraljevskih obitelji i demonstracija dubokog odnosa između dviju zemalja.

Japanski par to također koristi kao priliku da ponovno posjeti Oxford, gdje su oboje studirali, premda u različito vrijeme, dok će Naruhito posjetiti protupoplavnu barijeru rijeke Temze koju je istraživao na studiju.

Posjet se događa usred zahuktale kampanje za parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji 4. srpnja, a dužnosnik japanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da se sastanak s premijerom Sunakom nije na rasporedu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije