Anjem Choudary

Radikalni propovjednik u Velikoj Britaniji osuđen na doživotni zatvor zbog terorizma

EPA
30.07.2024.
u 18:26

Radikalni islamistički propovjednik iz Velike Britanije Anjem Choudary, čiji su sljedbenici povezani s brojnim zavjerama širom svijeta, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u utorak zbog vođenja terorističke organizacije, javlja Reuters.

Choudary, 57, osuđen je prošlog tjedna za vođenje al-Muhajirouna, koji je zabranjen kao teroristička organizacija prije više od desetljeća, i za poticanje drugih na podršku toj zabranjenoj grupi.

- Organizacije poput vaše normaliziraju nasilje u podršci ideološkom cilju - rekao je sudac Mark Wall obraćajući se Choudaryju na sudu okruga Woolwich u Londonu.

Njihovo postojanje daje pojedincima koji su članovi tih organizacija hrabrost da počine djela koja inače ne bi činili.

- Oni stvaraju razdor među ljudima koji bi inače mogli i htjeli živjeti zajedno u mirnom suživotu - dodao je sudac. 

Wall je izrekao doživotnu kaznu Choudaryju s minimalnom kaznom zatvora od 28 godina prije nego što bude imao pravo na uvjetnu slobodu, umanjeno za nešto više od godinu dana koju je proveo u pritvoru od privođenja.

Nekada najpoznatiji britanski islamistički propovjednik, Choudary je privukao pažnju hvaleći muškarce odgovorne za napade 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama i izjavljujući da želi pretvoriti Buckinghamsku palaču u džamiju.

Ranije je bio zatvoren u Britaniji 2016. godine zbog poticanja podrške Islamskoj državi, prije nego što je pušten 2018. nakon što je odslužio polovinu svoje kazne od pet i pol godina.

Tužitelj Tom Little rekao je u utorak da je Choudary postao "čuvar emir" al-Muhajirouna nakon što je njegov kolega islamistički propovjednik Omar Bakri Mohammed zatvoren u Libanu 2014. godine.

Choudaryjev advokat Paul Hynes tvrdio je da je al-Muhajiroun "malo više od ljušture organizacije" i da su gotovo svi teroristički akti povezani s grupom već počinjeni.

Ali sudac Wall je rekao da je al-Muhajiroun "radikalna organizacija koja je namjeravala širiti šerijat što je moguće više, koristeći nasilna sredstva gdje je to potrebno".

Choudaryju je suđen zajedno s kanadskim državljaninom Khaledom Husseinom, 29, koji je uhićen istog dana kada i Choudary 2023. godine kada je stigao letom na aerodrom Heathrow.

Hussein je proglašen krivim za članstvo u zabranjenoj terorističkoj organizaciji i osuđen na pet godina zatvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije