TVRDE KAKO JE TAJ POSTUPAK NEZAKONIT

Rusija upozorava Zapad na posljedice zapljene zamrznutih sredstava

Marija Zaharova
POOL/REUTERS
19.06.2024.
u 18:30

Oko 260 milijardi ruske imovine, poput rezervi središnje banke, zamrznuto je na temelju sankcija uvedenih Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini

Rusija ima "značajne količine" zapadne imovine na svom teritoriju koji bi mogli biti predmet uzvraćanja ako Zapad zaplijeni prihod od zamrznutih ruskih sredstava, rekla je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Vođe zemalja članica skupine G7 su na samitu u Italiji prošlog tjedna pristale iskoristiti kamate zamrznutih ruskih sredstava na zapadu kako bi osigurale 50 milijardi dolara vrijedan zajam za Ukrajinu.

Rusija tvrdi da je taj postupak nezakonit te da će se Zapadu obiti o glavu jer će potkopati povjerenje u globalni financijski sustav. "Naša zemlja ima značajne količine zapadnih sredstava i imovine koji su pod ruskoj jurisdikcijom. Sve to može biti predmet ruskih politika uzvraćanja", rekla je novinarima Zaharova.

"Naravno, nitko vam neće otkriti prirodu tih postupaka uzvraćanja. No, arsenal političkih i gospodarskih protumjera je širok". Ekonomisti, odvjetnici i stručnjaci kažu da će jedna od najvjerojatnih ruskih mjera biti zapljena financijskih sredstava stranih ulagača koje se trenutno drže u posebnim računima "tipa C", kojima je od početka rata blokiran pristup osim ako Moskva ne odluči drukčije. Oko 260 milijardi ruske imovine, poput rezervi središnje banke, zamrznuto je na temelju sankcija uvedenih Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini. Oko 190 milijardi se čuva u Euroclearu, financijskoj instituciji sa sjedištem u Bruxellesu.

Dužnosnici Europske unije su prošlog tjedna za Reuters rekli da bi EU mogao osigurati oko polovicu 50 milijardi dolara vrijednog zajma za Ukrajinu. Međutim, talijanska premijerka Giorgia Meloni, domaćin samita G7, kasnije je rekla da će novac doći iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije i vjerojatno Japana, a da članice Unije zasad neće biti izravno uključene. Zaharova je kazala da je Rusija dobila "direktne signale" nekih članica skupine G7 da neće sudjelovati u takvim postupcima "jer razumiju da bi cijena bila krajnje bolna". Nije imenovala zemlje niti pružila daljnje pojedinosti kako bi poduprla tu tvrdnju.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije