međunarodna tržišta

Signali s američkog tržišta rada podigli cijene nafte prema 86 dolara

nafta
Ilustracija
20.06.2024.
u 18:29

 

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su naznake posustajanja potražnje za radnom snagom u SAD-u potaknule špekulacije da bi središnja banka ipak mogla sniziti kamatne stope do kraja godine i potaknuti gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u kolovozu bila viša za 78 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,89 dolara. Na američkom se tržištu barelom s rokom isporuke u srpnju trgovalo po 70 centi višoj cijeni nego na zatvaranju trgovine u utorak, od 82,27 dolara. U srijedu američka tržišta bila su zatvorena zbog praznika.

Trgovci su se u četvrtak usredotočili na podatke američkog ministarstva rada o naknadama za nezaposlenost.

Iako se manji broj Amerikanaca prošli tjedan prijavio za isplatu naknada, njihov ukupan broj porastao je tjedan ranije na najvišu razinu od siječnja, signaliziravši smanjenu potražnju za radnom snagom.

Potražnja za radnicima slabi paralelno posustajanju gospodarske aktivnosti budući da središnja banka zadržava troškove zaduživanja na visokoj razini kako bi kočenjem potrošnje obuzdala inflaciju. Cijene sada rastu znatno blažim tempom pa analitičari procjenjuju da bi Fed ipak mogao sniziti kamatne stope do kraja godine. 

Niži troškovi zaduživanja mogli bi biti zamašnjak gospodarskoj aktivnosti, što bi značilo i snažniju potražnju za energentima.

Cijene nafte podupiru i geopolitičke napetosti. 

U prvoj polovini tjedna trgovce je zabrinuo požar u naftnim terminalima u ruskoj luci Azov nakon ukrajinskog napada dronom. Terminali dnevno otpremaju 200 tisuća barela nafte i naftnih proizvoda.

Značajniji rast cijena zakočile su pak danas procjene da će službeni podaci pokazati pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu. Ministarstvo energetike objavit će ih tokom dana, s 24 sata odgode zbog državnog praznika. Izvješće udruge proizvođača API pokazalo je rast zaliha sirove nafte za 2,26 milijuna barela, rekli su izvori. Zalihe benzina smanjile su se pak za milijun barela. 

Sezonski rast potražnje za naftom, pojačana prerada i opasne vremenske prilike nadovezuju se na smanjivanje opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica pa bi se zalihe tokom ljeta trebale početi smanjivati, napisali su analitičari J.P.Morgana.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1,04 dolara, na na 85,54 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije