'TRUMPE, SRBINE!'

Strani mediji o povratku Trumpa i Balkanu: Srbi sanjaju o drugom mandatu i promijeni granica

Donald TRump
REBECCA COOK/REUTERS
24.06.2024.
u 20:11

Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću dao bi krila „revanšističkoj“ politici Srbije, piše Neue Zürcher Zeitung. To bi značilo pokušaj pomicanja granica na Balkanu i, možda, novi rat, ocjenjuju te novine.

„Što ako pobijedi Donald Trump?" To je pitanje u naslovu analize koju objavljuje Neue Zürcher Zeitung. I već u podnaslovu švicarski list nudi odgovor: „Rat na Balkanu bio bi vjerojatniji nego što je bio već dugo."

Autor analize, novinar Andreas Ernst, piše: „Nacionalističke snage u Srbiji nadaju se drugom mandatu Donalda Trumpa. 'Trumpe, Srbine!' – njegovi poštovaoci već su lijepili plakate po raznim gradovima nakon njegovog izbora 2017. godine. Richard Grenell, Trumpov bivši izaslanik za Balkan, zagovornik je Beograda. Vlada mu se udvara i obasipa ga nagradama. A Jared Kushner, Trumpov zet, planira izgraditi kompleks hotela u središtu Beograda. Sve to podgrijava želju da se poslijeratni poredak u regiji koji su stvorile Sjedinjene Američke Države promijeni u korist Srbije." Autor potom konstatira da je „državni poredak na zapadnom Balkanu rezultat Pax Americane" i da je „SAD vojno okončao ratove u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, i nametnuo novi poredak."

Međutim, kako se dodaje, taj poredak stvoren američkim intervencijama ne bi bio stabilan bez drugog aktera: „Europska unija je 2003. godine, u takozvanom 'Solunskom obećanju', zemljama zapadnog Balkana obećala da će u budućnosti sve postati članice Unije. Tim obećanjem zemlje su dobile perspektivu za prosperitet, a nacionalistički akteri s revanšističkim planovima bili su privremeno politički marginalizirani."

„Pax Americana, plus EU-perspektiva, to je bila formula stabilnosti za regiju. Ali, ta formula danas važi samo u ograničenoj mjeri", navodi se u analizi švicarskog lista. Vučić hvali „strateško strpljenje“ predsjednika Azerbajdžana Autor zatim iznosi ocjenu da „srpski revizionizam počiva na dvije premise".

„Geopolitički: od sredine 2010-ih, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspješno vodi neku vrstu 'politike nesvrstanosti' koja namjerno teži da se gradi po jugoslavenskom modelu. (…) Ideološki: termin 'srpski svet' u optjecaju je već nekoliko godina. Zasnovan je na etno-nacionalnom konceptu iz 19. stoljeća i po njemu 'srpsko pitanje' treba riješiti ujedinjenjem svih Srba u jednoj zemlji." Posebno se ukazuje na primer Azerbajdžana: „To što je ta zemlja 2023. ponovo osvojila Nagorno-Karabah postalo je politički argument u Srbiji. (…) Vučić hvali strateško strpljenje predsjednika Ilhama Alijeva. Devedesetih godina Azerbajdžan je bio suviše slab da obnovi svoj teritorijalni integritet. Alijev je u međuvremenu podigao gospodarstvo, unaprijedio vojsku i čekao promjenu geopolitičkog okruženja. Udario je tek 'kada je drugačiji rezultat postao moguć'. Srpski oporbeni političar Vuk Jeremić se s tim slaže: 'Međunarodne prilike se mijenjaju", kaže. Svima je jasno da se tu misli na Kosovo", piše Neue Zürcher Zeitung.

Fragmentacija EU-a?

Autor se potom vraća na Trumpa i iznosi ocjenu da on neće narušiti krhki poredak na zapadnom Balkanu i to samo zato što mu ta regija nije prioritet. „U tom pogledu, srpske nade i strahovi njihovih susjeda su preuveličani." Ali, dodaje se, „Trump će oslabiti transatlantsku osovinu", a za zapadni Balkan je „ključno jača li Trumpov kurs ili slabi Europsku uniju kao geopolitičkog aktera.

To ovisi o unutarnjem stanju u EU-u, piše autor. „Europski izbori su možda iznjedrili desničarske tendencije, ali politički centar je taj napad odbio. Tu su, međutim, važniji odnosi između država-članica i njihovo unutarnje ustrojstvo, a u tom pogledu izgledi su zabrinjavajući", navodi se u analizi uz podsjećanje na uspjeh „nacionalističkog Nacionalnog okupljanja" u Francuskoj i to što u Njemačkoj vladajuća koalicija „može djelovati samo u ograničenoj mjeri".

„Ekonomski ili politički pritisak izvana će prije dovesti do fragmentacije Unije, nego do njezine konsolidacije", piše švicarski list. „Rezultat bi mogao biti renacionalizacija politike, u kombinaciji s formiranjem koalicija nekih zemalja. Po pitanju odnosa prema Rusiji, tu bi na primer Austrija, Mađarska, Slovačka, a možda i Bugarska mogle slijediti vlastiti kurs. Ako Nacionalno okupljanje preuzme vlast u Francuskoj, taj kurs smirivanja vjerojatno bi dobio pojačanje iz Pariza." Autor zaključuje da bi sve to „otvorilo prostor i na zapadnom Balkanu koji bi mogla iskoristiti revanšistička Srbija. Na dnevnom redu našla bi se reintegracija sjevernog Kosova naseljenog Srbima, kao i odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine u cilju ujedinjenja sa Srbijom. Te ciljeve bi podržala Rusija, koja bi tako mogla povećati svoj utjecaj u Europi. Istovremeno, nemoć Europske unije postala bi očigledna."

Zato, kako se navodi, „pitanje destabilizira li Trump zapadni Balkan mora biti preformulirano: destabilizira li čovjek u Bijeloj kući Europu i time otvara prostor za sukobe na Balkanu". „Ta opasnost je vrlo realna s obzirom na nesigurno stanje u EU-u", ocjenjuje se u analizi švicarskog Neue Zürcher Zeitunga i zaključuje: „Malo je vjerojatno da Europa može održati Pax Americanu bez Amerike."

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije