MASOVNA POJAVA

VIDEO Najezda zrikavaca snimljena na hrvatskom otoku, stručnjak objašnjava: 'Nisu opasni, ali treba paziti'

zrikavci
Borna Filic/PIXSELL
23.06.2024.
u 11:32

S obzirom na klimatske promjene, možemo očekivati da će ovakve situacije biti češće nego ranije, objasnio je Niko Kasalo, asistent u laboratoriju za evolucijsku genetiku na Institutu Ruđer Bošković

Otok Čiovo bori ovih se dana bori s velikom najezdom zrikavaca. Naime, ovi kukci preplavili su selo Žedno u samom središtu otoka, a mještani su i snimili razmjere ove pošasti. Deseci zrikavaca prekrili su tlo, zidove i ograde, što je zgrozilo brojne.  Odakle ovakva najezda i kako se nositi s njom, objasnio je za Dalmacija Danas Niko Kasalo, asistent u laboratoriju za evolucijsku genetiku na Institutu Ruđer Bošković. 

- Prije par dana sam dobio par dojava o većem broju jedinki iste ove vrste u Splitu, a prošle godine smo imali masovne pojave u Omišu, Splitu i Kaštelima. Imamo i jednu zabilježenu masovnu pojavu vrste D. albifrons u Sinju 1923. godine. Sigurno ih je bilo i više, ali ove stvari se rijetko bilježe - objasnio je. 

 

 

 

- Odrasle jedinke ove vrste žive tijekom ljeta i jeseni, u jesen u zemlju polažu jaja koja prezimljuju, a mladi zrikavci se izliježu tijekom svibnja ili lipnja. U videu se vidi da većina jedinki nije odrasla, dakle radi se o nedavno izleženim životinjama. Ovo je potpuno normalna pojava u primorju, ali je brojnost jedinki primjetno viša zadnje dvije godine. O ekologiji ove vrste se ne zna puno, ali neka istraživanja ovog roda su pokazala da povišene temperature pogoduju njihovom razmnožavanju. To naravno nije cijela priča, ali ova i prethodna godina su osjetno toplije od nekoliko prethodnih i to je sigurno imalo utjecaja - dodao je. 

Ipak, on očekuje kako bi ih kroz mjesec dana trebalo biti znatno manje, ali se očekuju u cijelom primorju tijekom ljeta.

- Nisu otrovni, štetni ili agresivni tako da nema opasnosti, ali ipak treba paziti kad ih se dira jer mogu dosta snažno ugristi. S obzirom na klimatske promjene, možemo očekivati da će ovakve situacije biti češće nego ranije - objasnio je. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije