SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Wall Street
epa
26.09.2024.
u 08:08

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale s rekordnih razina dok ulagači čekaju nove gospodarske vijesti i špekuliraju o intenzitetu daljnjeg smanjenja kamatnih stopa.

Dow Jones oslabio je 0,70 posto, na 41.914 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,19 posto, na 5.722 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,04 posto, na 18.082 boda.

Dow Jones i S&P 500 skliznuli su s rekordnih razina jer nije bilo novih vijesti koje bi podržale njihov daljnji rast.

Svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, no vjeruje se da neće doći do recesije.

Među ostalim, zbog toga što je prošloga tjedna američka središnja banka srezala kamatne stope za agresivnih 0,50 postotnih bodova, što bi trebalo podržati rast gospodarstva.

Na tržištu prevladava stav da će Fed i na sjednici u studenome srezati kamate za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

No, to će ovisiti o budućim makroekonomskim pokazateljima, posebice onima o inflaciji i kretanjima na tržištu rada.

Od početka godine S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su oko 20 posto, zahvaljujući očekivanjima o smanjenju kamata i razvoju umjetne inteligencije.

No, pitanje je koliko još ima i ima li uopće prostora za rast cijena dionica, s obzirom da su valuacije poprilično povišene.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 8.268 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 18.918 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 7.565 bodova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije