Snage Armije RBiH ubile su šestero hrvatskih i troje srpskih civila

31 godina od nekažnjenog zločina nad hrvatskim i srpskim civilima u Gojakovcu

storyeditor/2024-06-18/lidija_bradara.jpg
vl
19.06.2024.
u 20:53

Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Spomenko Lučić, Lenki Tešić bilo je 69 kada je ubijena

Jedno od mjesta u kojima je hrvatski, pa i srpski narod u središnjoj Bosni ispisao jedne od najcrnjih stranica u novijoj povijesti je i selo Gojakovac. Nakon agresije na dijelove općine Kreševo, na meti Armije RBiH našlo se selo Gojakovac u općini Kiseljak. Snage Armije RBiH u selo upadaju rano ujutro 17. lipnja te na kućnom pragu ubijaju šestero hrvatskih i troje srpskih civila. Najmlađa žrtva bio je Spomenko Lučić, koji je imao tek 14 godina.

- Tog su dana ubijeni moj brat Pero Marković, koji je imao 60 godina, i njegova supruga Danica. Pero je nosio Spomenka pokušavajući ga spasiti kad je ubijen. Drugi brat mi je istog dana odveden u logor u Tarčinu, gdje je mjesecima maltretiran i proživio je strahote. Iza ubijenog brata i nevjeste ostalo je četvero djece. U trenu su ostali bez oba roditelja. Za mene je svaka godišnjica teška, a sjećanje bolno, pogotovo jer nema pravde za naše žrtve - kazala je Milica Mrnjavac, koja se tog kobnog dana zatekla u obližnjem naselju Drum.

Sjećanja na 17. lipnja '93. svježa su i za Dragana Markovića, koji je tog dana izgubio brata Ivana. - Sve se odigralo iznenada, rano ujutro, još sam spavao kad su se čuli pucnjevi, kuće su u trenu zapaljene, ljudi ubijani na kućnom pragu. Nikad za njih nitko nije odgovarao i to nas posebno boli - ispričao nam je Marković. Osim šestero Hrvata: Spomenka Lučića, Pere i Danice Marković, Ivana i Ljube Markovića te Janje Nikolić, u Gojakovcu su istoga dana ubijena i tri civila srpske nacionalnosti: Staniša i Milenko Tešić te Lenka Tešić, koja je s 69 godina najstarija žrtva krvavog pohoda Armije RBiH na ovaj dio općine Kiseljak.

Cilj je osvajača, kaže povjesničar Ivo Miro Jović, bio osigurati zaštitni pojas oko Kiseljaka i Kreševa radi lakšeg prodora prema najprije sjevernoj Hercegovini te dalje prema jugu. I dok preživjeli i obitelji ubijenih traže pravdu, i ove godine, na godišnjicu zločina nad hrvatskim i srpskim civilima u Gojakovcu, njihovoj i žrtvi poginulih branitelja odana je počast polaganjem vijenaca pred spomen-obilježjem u Lepenici te misom zadušnicom koju je u župnoj crkvi u Lepenici predvodio mjesni župnik fra Ivica Tomas. Osim obitelji, žrtvama su se poklonili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Oružanih snaga BiH, kao i hrvatski politički predstavnici na čelu s Lidijom Bradarom, predsjednicom FBiH, i Mladenom Mišurićem Ramljakom, načelnikom Kiseljaka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije