Slastice

Belina pita - starinski kolač od prhkog tijesta, sira i oraha

01.09.2024.
u 15:28

Ako ste ljubitelji raznih pita onda će vas zasigurno ova pita ostaviti bez riječi. Ova pita je savršen spoj oraha i svježeg sira koje upotpunjuje prhko tijesto baš onakvo kakvo treba biti

Belina pita odličan je starinski kolač koji oduševi sve koji ga probaju. Za izradu ovog tijesta koristi se oštro brašno koje je nešto drugačije teksture kada se ispeče. Za razliku od glatkog brašna, kada se pita radi s oštrim, tijesto je nešto hrskavije, ali se doslovno topi u ustima.

Priprema traje svega 20 minuta, a ono što ćete dobiti je savršena pita koja će se naći i više puta na vašem stolu. Ovu pitu možete poslužiti i na blagdanski stol jer će oduševiti apsolutno sve prisutne koji ju probaju. U nastavku pročitajte recept.

 

TIJESTO

SASTOJCI

maslac 200 g

šećer 100 g

vanilin šećer 1 kom

žumanjak 2 kom

oštro brašno 450 g

prašak za pecivo 1 kom

kiselo vrhnje 4 žlica

 

NADJEV OD ORAHA

SASTOJCI

orasi 150 g

šećer 100 g

 

NADJEV OD SVJEŽEG SIRA

SASTOJCI

svježi sir 500 g

šećer 200 g

bjelanjak 2 kom

griz 2 žlica

 

POSTUPAK

Prvo pripremi nadjeve.

U posudi pomiješaj orahe i šećer.

U drugoj posudi pomiješaj sir, šećer, griz i snijeg od dva bjelanjka.

Za tijesto u posudi izmiksaj žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem. 

Dodaj kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Umijesi tijesto pomoću spiralnih nastavaka na mikseru, a kada se poveže stavi ga na radnu plohu i lagano umijesi dok ne dobiješ kuglu tijesta. 

Tijesto prereži na 2 dijela. Prvi komad tijesta razvaljaj na veličinu tepsije, a potom rasporedi ravnomjerno nadjev od oraha, zatim na njega i nadjev od sira.

Razvaljaj drugu polovicu tijesta i prekrij nadjev. Gornju koru na par mjesta izbodi vilicom. Stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva 40-ak minuta. 

Kada se ohladi, Belinu pitu pospi šećerom u prahu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?