Bijeljina – Rača

BiH do kraja naredne godine dobija još jednu autocestu

24.06.2024.
u 15:38

Izgradnja autoceste Bijeljina – Rača je najveći projekt koji financiraju vlade Republike Srpske i Srbije, a benefite od ovog projekta imaće ne samo građani i gospodarstvenici Semberije i Majevice, već i Federacije BiH.

Dionica autoceste Rača – Bijeljina, sastavni je dio budućih autocesta Banja Luka – Bijeljina – Beograd, ali i autoceste Sarajevo – Beograd. Dionicu dugu 20 kilometara financiraju vlade RS-a i Srbije.

– Do sada smo najveći dio sredstava investirali mi iz Autoputeva RS i Vlada Republike Srpske. Naravno, i Srbija je uložila oko 10 milijuna eura, a očekujemo još jednu donaciju od 10 milijuna eura za izgradnju ove dionice – rekao je Nedeljko Ćorić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

U tijeku su pregovori sa bankom za financiranje dionice od Bijeljine do Brčkog. Na dionici Brčko – Vukosavlje u tijeku su  pripremni radovi, izvijestio je RTRS.

Olakšice neće osjetiti samo građani. Bez modernih cesta nema ni gospodarskog razvoja.

Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, kaže da će ova autocesta prema Beogradu doprinijeti smanjenju gužvi, posebno u ljetnom periodu, jer je to komunikacija istoka, posebno Turske, prema zapadnoj Europi i veoma je frekventna.

Gradi se i most na Savi koji spaja Sremsku Raču i Raču, odosno BiH i Srbiju.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, istaknuo je da ova autocesta mijenja karakter regije i da je veoma značajna.

– Ovo je najveća investicija koju je Bijeljina ikada imala. Put košta 258 milijuna maraka, a RS je već uplatila 100 milijuna maraka vlastitih sredstava za izgradnju dionice – naglasio je.

Most na rijeci Savi financirala je Vlada Srbije. Integrirani granični prijeelaz gradit će se u Srbiji. Rok za izgradnju autoceste kroz Semberiju je kraj 2025. godine, izvijestio je RTRS.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije