8. Dani Cincara

Bože (77) nakon pola stoljeća opet svladao vrh Cincara (2006 m)

Bože na Cincaru
vecernji.ba
26.09.2024.
u 08:40

Susret i ljubav s velebnom planinom obnovio je i najstariji sudionik Bože Šeremet, Livnjak podrijetlom, član splitskog PD-a

Za 1132. rođendan svome gradu u čast Planinarsko društvo "Cincar" Livno organiziralo je, osmu godinu zaredom, dvodnevnu manifestaciju "Dani Cincara". Bila je to prigoda za planinare, šetače, brdske bicikliste i sve ljubitelje prirode okušati se u usponu na planinu čiji je najviši vrh na 2006 metara nadmorske visine. Do planinarskog doma Kruzi podno Cincara stizalo se pješice, biciklima, autima. Najodvažniji su na vrh velebne planine krenuli pješice već iz grada, što je i najzahtjevnija tura, drugi su izabrali manje tešku, ali isto kondicijski zahtjevnu turu od Borove Glave do doma. Treća tura bila je od doma na Kruzima do vrha te su se intenzivno penjali dva i pol do tri sata, a organizirana je i dječja tura od Planinarskog doma do Gagića grede, odakle se pruža prekrasan pogled na Glamočko polje i okolne planine. I ove je godine biciklistička tura bila oko cijelog Cincara, nešto dulja od 60 km, u kojoj su biciklisti uživali u prekrasnim stazama, šumi, netaknutoj prirodi. U pohode Cincaru došli su predstavnici 11 planinarskih društava iz BiH i regije. Poslužilo ih je i vrijeme. Susret i ljubav s velebnom planinom obnovio je i najstariji sudionik Bože Šeremet, Livnjak podrijetlom, član splitskog Planinarskog društva. Unatoč poodmakloj dobi od 77 godina, svladao je Bože uspon i pokazao da, kad se hoće, sve može.

- Bilo je malo naporno, ali lijep dan i pogled na sve strane pravo je uživanje i nagrada za svu muku i znoj. Evo, usudio sam se danas i na ovaj korak, bila mi je to želja odavno kako sam iz ovih krajeva, a na vrhu planine bio sam prije 50 godina. U mladosti sam dosta radio po Kruzima i ovo je na neki način bilo i evociranje uspomena - poručio je preko Večernjeg lista Bože tako svima, osobito umirovljenicima, da nikad nije kasno i da mogu pomicati i vlastite granice.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije