FHMZ

Danas i sutra blago osvježenje, od nedjelje temperature ponovno rastu iznad prosjeka

02.08.2024.
u 12:21

Budući da zahladnjenje neće dugo potrajati, onima koji su planirali na odmor vrijeme neće pokvariti planove

Nakon narančastog upozorenja koje je jučer bilo na snazi u većem dijelu BiH zbog visokih temperatura, koje su lokalno rasle i do 40 stupnjeva, danas i sutra stiže nam blago zahladnjenje i kratki predah. Prema riječima prognostičara, uz dotok tople zračne mase s juga te vlagom bogate sa sjeverozapada, atmosfera će biti nestabilna iznad BiH.

Temperature iznad prosjeka

Kako su najavili iz FHMZ-a, već danas, a posebno sutra očekuje se više oblaka i povremene oborine. Stabilno vrijeme vraća se od nedjelje i zadržat će se do sredine kolovoza. Iznadprosječno visoke temperature očekuju se tijekom cijelog prognoznog razdoblja, točnije do 16. kolovoza. - Do 10. kolovoza očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretat će se od 15 do 20, u Hercegovini od 20 do 25 °C s maksimalnim diljem zemlje od 31 do 36 °C, a na krajnjem jugu i sjeveru do 39 °C. Od 11. kolovoza jutarnje temperature zraka u Bosni očekuju se od 16 do 21, u Hercegovini od 19 do 24, danju u Bosni između 27 i 32 °C, na jugu i sjeveru do 39 °C - stoji u dugoročnoj prognozi FHMZ-a.

Budući da zahladnjenje neće dugo potrajati, onima koji su u idućim danima planirali na odmor vrijeme neće pokvariti planove jer će ponovno, vrlo brzo, temperature krenuti uzlaznom putanjom. Bilo da ste na moru, na vrućem asfaltu ili u zatvorenoj, vrućoj prostoriji, poput tvorničkog pogona, potrebno je poznavati pravila samopomoći jer su visoke temperature ovoga ljeta dovele do većeg broja kolapsnih stanja kod ljudi, zbog čega su bili primorani tražiti i liječničku pomoć. Kako su nedavno kazali iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, utjecaju visokih temperatura zraka najviše su izložene osjetljive skupine kao što su mala djeca, trudnice, kronični bolesnici, starije osobe, kao i oni koji rade na otvorenom, osobito ako nisu zaštićeni od sunca. Vrlo važno, savjetuju stručnjaci, je i adekvatno se zaštititi od sunca. 

Ne zaboravite koristiti preparate s visokim zaštitnim faktorom (SPF +50), izbjegavajte sunce od 10 do 17 sati - stoji u preporuci. No, nisu samo kolapsna stanja kvarila raspoloženje bh. građanima i turistima. I ovoga ljeta primjetan je nešto veći broj crijevnih viroza, bakterijskih crijevnih infekcija i trovanja hranom. Prema riječima liječnika, uobičajeni simptomi su bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev te katkad i povišena temperatura. Kako ističu, u ljetnim mjesecima lako kvarljive namirnice pogrešno i nepravilno skladištene najčešći su uzrok trovanja hranom. Zbog toga treba izbjegavati jesti podgrijanu hranu, kao i pripremljenu hranu ostavljenu dulje od 2 sata na sobnoj temperaturi, zatim izbjegavati jesti kremaste kolače te nepravilno skladištene namirnice (voće, povrće).

Planirajte putovanje

Ako pak planirate do mora ili putujete na dulje relacije, krećite u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima te tijekom putovanja pravite češće stanke. Onima koji planiraju ići na more u susjednu Hrvatsku ili Crnu Goru savjetuje se da se prethodno informiraju o stanju na cestama, na granicama, kao i mogućim alternativnim pravcima u slučaju gužve. Prilikom putovanja i odlaska na odmor ne smijemo zaboraviti ni putnu ljekarnu, odnosno "prvu pomoć" za alergije, ubode, svrbež, bol...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije