Dozvole za rad strancima u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva

strani radnici
Ilustracija
22.06.2024.
u 08:39
Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca. Predlagač među razlozima za donošenje ovog propisa ukazuje da se Federacija, odnosno BiH, susreće se s problemom nedostatka radne snage, a posebno u proizvodnim, uslužnim i drugim djelatnostima, što se osobito odražava na velike poslodavce koji su pretežno orijentirani na izvoz. Radi se o izmjenama i dopunama koje je resorno ministarstvo pripremilo na osnovi inicijative Udruge poslodavaca FBiH.

Nedostatak radne snage
Također navode da je nedostatak radne snage aktualan problem u posljednjih nekoliko godina i za domaće gospodarstvenike, posebno izvoznike, bez obzira na to što na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih osoba sa zanimanjima za koja poslodavci smatraju da su deficitarna te da te osobe ipak ne traže posao, nego su u evidencijama zbog zdravstvenog osiguranja i drugih eventualnih socijalnih naknada, koje ostvaruju kao nezaposlene osobe. Između ostalog, izmjenama i dopunama se propisuje da je nadležna županijska služba rješenje o radnoj dozvoli dužna donijeti u roku od najdulje 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Zatim se dodaje i odredba po kojoj postupak i proceduru izdavanja radne dozvole strancu koji namjerava registrirati obrt propisuje Federalno ministarstvo, u roku od najdulje 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Nacrtom izmjena i dopuna se dodaje i novi članak koji se odnosi na novu odluku o deficitarnim zanimanjima koju će donijeti Federalni zavod za zapošljavanje, a na osnovi stanja na tržištu rada na razini FBiH, u pogledu broja i strukture nezaposlenih osoba te potreba pojedinih gospodarskih djelatnosti, najkasnije do 30. listopada tekuće godine, i nakon provedenih konzultacija s reprezentativnom udrugom poslodavaca te uz prethodno pribavljenu suglasnost Federalnog ministarstva. Procjena stanja i potreba na tržištu rada utvrđivat će se na razini FBiH na osnovi kriterija koji se odnose na zanimanja koja nedostaju, zatim provedbu strateških i investicijskih projekata, kao i druge okolnosti važne za ekonomski rast i održivi razvoj. Vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, donijela uredbu o izmjenama uredbe o sufinanciranju nabave putničkih automobila za ratne vojne invalide 100 posto prve skupine kojim se, među ostalim, mijenja iznos za nabavu automobila. Ovim izmjenama je propisano da Federalno ministarstvo vrši uplatu iznosa osiguranih sredstava jednom korisniku do 50.000 KM, dok razliku iznosa prodajne cijene iznad iznosa 50.000 KM snosi sam korisnik. Ovim sredstvima se može platiti i porez na dodatnu vrijednost. Također je propisano da korisnik sredstava koji je izvršio nabavu automobila isti ne može otuđiti u roku od tri godine. Predlagač je objasnio da su ove izmjene donesene kako bi krajnji korisnici ovog prava dobili što kvalitetniji automobil koji će zadovoljiti njihove potrebe s obzirom na to da se radi o najtežoj kategoriji ratnih vojnih invalida čije se zdravstveno stanje svakodnevno pogoršava. Do sada je iznos po korisniku bio 30.000 KM.

Društveno poduzetništvo
Vlada je utvrdila nacrt Zakona o društvenom poduzetništvu u FBiH, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Predlagač, između ostalog, u obrazloženju za donošenje zakona ističe da je povećanje zaposlenosti stanovništva osnovni uvjet za podizanje životnog standarda, smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te da je društveno poduzetništvo kao segment tržišne ekonomije od ključnog značaja za ekonomsku i socijalnu stabilnost svake zemlje. Dodaje da u BiH društvena poduzeća nisu u dovoljnoj mjeri pozicionirana, jer nisu orijentirana na profit, a da ona koja su počela s radom u mnogim slučajevima teško opstaju na tržištu. Europska komisija društveno poduzeće definirala je kao subjekt u ekonomiji čiji je glavni cilj ostvariti društveni utjecaj, prije nego da donosi profit svojim vlasnicima ili dioničarima. Društveno poduzeće trebalo bi imati pravo na posebne porezne i carinske povlastice i oslobađanja, kao i pravo na posebne povlastice i oslobađanja od drugih vrsta naknada, pristojbi ili članarina. Vlada je na prijedlog Federalnog ministarstva financija dala suglasnost za prihvaćanje granta Povjereničkog fonda za projekt jačanja pripravnosti i reagiranja na izvanredne situacije po sporazumu o grantu koji je zaključen između BiH i IBRD-a u iznosu do 887.500 američkih dolara. Grant je namijenjen za javno zdravlje u FBiH. Sredstva će se koristiti za jačanje pripravnosti i reagiranja na izvanredne zdravstvene situacije, izradu akcijskih planova za zdravstvenu sigurnost u FBiH, jačanje osnovnih kapaciteta za pripravnost i reagiranje na izvanredne situacije javnog zdravlja te za podršku provođenju i koordinaciji projekta. 
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije