Upravni odbor PIC-a

Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet

20.06.2024.
u 12:55

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine, navedeno je u kominikeu ovog odbora nakon dvodnevne sesije u Sarajevu.

- Naglašavajući da provedba Općeg okvirnog sporazuma za mir i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH), Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) podsjeća sve strane na njihovu obvezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor još jednom potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor podsjeća vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnoga suda BiH konačne i obvezujuće i moraju se provoditi – citat je iz ovog obraćanja javnosti Upravnog odbora PIC-a.

Odbor je još jednom, kako se navodi, potvrdio punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provedbi njegovoga mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Upravni odbor podvlači da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir te naglašava potrebu za punom provedbom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira sastali su se naime 19. i 20. lipnja u Sarajevu kako bi procijenili prilike koje se tiču Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Dvodnevna sesija bila je fokusirana na ključne šanse i izazove s kojima se BiH suočava.

Pozdravljena je odluka Europskog vijeća od 21. ožujka da otvori pristupne pregovore sa BiH, što je povijesni trenutak za ovu državu i sve njene građane. Sve institucije i politički akteri u BiH pozvani su da iskoriste ovu priliku i rade zajedno na neophodnim koracima ka jačanju demokracije, učvršćivanju vladavine prava, garantiranju osnovnih prava i sloboda te borbi protiv rasprostranjene korupcije.

Upravni odbor očekuje da organi vlasti BiH bez daljeg odlaganja usvoje državni proračun za 2024. godinu, koji mora na adekvatan način podržati sposobnost svih državnih institucija da pravilno funkcioniraju i ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obveze, uključujući i one koje proizlaze iz procesa euroatlantskih integracija.

Odbor naglašava da su pošteni i transparentni izbori od suštinskog značaja za funkcionalnu demokraciju i poziva sve aktere u BiH da osiguraju nesmetano provođenje lokalnih izbora 6. listopada 2024. godine. Poziva građane BiH da iskoriste svoje ustavno i demokratsko pravo i glasuju na izborima, koji bi trebalo da budu održani uz povećan nivo transparentnosti i integriteta. UO PIC-a pozdravio je izlaganje Irene Hadžiabdić, predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, o pripremama za lokalne izbore te je pohvalio aktivnosti i još jednom izrazio svoju snažnu podršku Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Predstavnici EU, OESS-a i SAD-a informirali su UO PIC-a o pilot- projektima čiji cilj je poboljšanje integriteta i efikasnosti izbornog procesa.

UO PIC-a je razgovarao o općem političkom ambijentu u BiH, uz obraćanje potpredsjednika Republike Srpske (RS) Ćamila Durakovića o najnovijim dešavanjima u entitetu RS uključujući i trenutnu situaciju u Srebrenici.

UO PIC-a najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na Opći okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak BiH te njen suverenitet i teritorijalni integritet. Suverenitet, kako je naglašeno u kominikeu, pripada Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi čiji je teritorijalni integritet zagarantiran Općim okvirnim sporazumom za mir. Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet. Stoga, UO PIC-a poziva vladajuću koaliciju u RS da obustavi sve aktivnosti koje podrivaju državu, njene organe vlasti i njen multietnički karakter. UO PIC-a ponavlja da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za osiguranje poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir.

UO PIC-a je također pojasnio da Republika Srpska nije potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir. Strane u Sporazumu obvezale su se da će u potpunosti poštovati suverenu jednakost, teritorijalni integritet i političku neovisnost Bosne i Hercegovine i da će u potpunosti poštivati i promovirati ispunjavanje obveza preuzetih aneksima Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući i njen Ustav.

UO PIC-a je primio k znanju da je iz procedure u Narodnoj Skupštini RS povučen Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija te izražava žaljenje zbog negativnog efekta i štete koju je ovaj nacrt zakona već proizveo kad je riječ o prostoru za građansko djelovanje, slobodi udruživanja i slobodi izražavanja.

UO PIC-a dalje poziva vlasti RS da povuku odluku o kriminalizaciji klevete, kao i da obustave sve aktivnosti koje ugrožavaju politički pluralizam, slobodu medija, slobodu govora i prostor za civilno društvo te stigmatiziraju manjine. Ovakvom postupanju nije mjesto u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa višestruko istaknutim opredjeljenjem rukovodstva RS da radi na napretku cijele zemlje ka europskim integracijama.

UO PIC-a poziva vlasti u FBiH da brzo izvrše preostala imenovanja u Ustavni sud FBiH i u regulatorna tijela te da usvoje i provedu zakone koji osiguravaju veću transparentnost i integritet javnih funkcija, suzbijaju korupciju i podržavaju ekonomski rast. Ovi koraci su neophodni za dalje unaprjeđenje funkcionalnosti entiteta.

UO PIC-a oštro osuđuje besprimjerne pritiske na pravosuđe, posebno na Ustavni sud BiH. UO podsjeća institucije RS da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće te da su entiteti dužni da se potpuno pridržavaju Ustava i odluka institucija Bosne i Hercegovine.

UO PIC-a pozdravlja imenovanje jednog suca u Ustavni sud BiH od Zastupničkog doma FBiH i poziva Narodnu skupštinu RS-a da brzo izvrši imenovanje dva suca kako bi bio uspostavljen puni sastav Ustavnog suda BiH u cilju osiguranja njegovog efikasnog funkcioniranja.

Nadalje, napadi na visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti ozbiljno utječu na provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. UO PIC-a poziva na hitno napuštanje politike RS o nepriznavanju i nesuradnji sa visokim predstavnikom. UO PIC-a upozorava da je poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH obveza i očekuje od vlasti RS-a da konstruktivno surađuju sa visokim predstavnikom.

UO PIC-a ohrabruje domaće organe da se konstruktivno angažiraju u pronalaženju prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine, što predstavlja ključni element Programa 5+2. Nerješavanje ovog pitanja ozbiljno utječe na investicije i privredni rast države.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 23. svibnja Rezoluciju o Međunarodnom danu komemoracije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. UO PIC-a poziva sve javne službenike u BiH da okončaju praksu negiranja genocida i da rade zajedno na izgradnji povjerenja i razumijevanja u interesu stabilnosti, mira i prosperiteta BiH.

UO PIC-a poziva sve strane da promoviraju okružje koje će pogodovati pomirenju, a koje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Svi politički lideri u BiH imaju odgovornost da vode ovaj proces, zasnovan na dijalogu i međusobnom poštivanju. To zahtijeva prihvatanje i priznavanje činjenica, podučavanje budućih generacija istini, odavanje počasti i sjećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost, rad na lociranju, pronalasku i identifikaciji nestalih te istragu i krivično gonjenje osumnjičenih koji su i dalje na slobodi. Dijalog i povjerenje su preduvjeti za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, kao i za održiv ekonomski razvoj.

UO PIC-a pohvaljuje napore Jonathana Mennutija, prvog zamjenika visokog predstavnika (PDHR) i supervizora za Brčko Distrikt, u radu sa članicama Upravnog odbora na provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, implementaciji Programa 5+2 i kreiranju dinamičnih reformi u Brčko Distriktu. UO PIC-a izražava dobrodošlicu Louisu Crishocku, koji će preuzeti ulogu prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Distrikt, navedeno je u kominikeu.

Sljedeći redovni sastanak Upravnog odbora PIC-a najavljen je za 3. i 4. prosinca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?