KORISNE INFORMACIJE

Evo kako najlakše i najbrže prepoznati krivotvoreni med: Dovoljna je samo žličica ili salveta

20.06.2024.
u 10:58

Na tržištu se često pojavljuje nečisti med koji se krivotvori. Stoga, pri kupnji treba obratiti pažnju na etiketu i deklaraciju. Krivotvoreni je med moguće prepoznati na nekoliko načina.

Najjednostavniji je da se žličica meda stavi u čašu hladne vode i ukoliko se med rastopi, to je loš znak, jer će pravi med potonuti na dno i ostati na hrpi. Provjera se može napraviti i pomoću voštane svijeće s pamučnim fitiljem. Potrebno je staviti malo meda u staklenu posudu i u njega umočiti pamučni fitilj svijeće i zapaliti ga. Ako gori, med je čist, a ako ne gori ili gori vrlo slabo uz pucketanje, nije čist. Nadalje, moguće je i staviti par kapi meda na upijajući papir, poput salvete. Ako papir upija med, nije čist, a ukoliko ostaje na površini, je.

Postoji i provjera čistim alkoholom na način da se dvije žlice meda i šest žlica čistog alkohola stave u teglu koju treba ugrijati na vrućoj vodi i promućkati nekoliko puta. Ako je pravi med, on će se spojiti s alkoholom, a ako nije, na dnu će se stvoriti bijeli talog. Nadalje, med namazan na kruh će ga otvrdnuti za nekoliko minuta, a “lažni” navlažiti.

Kristalizacija kod “lažnog” meda će biti glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo stajao. Ukoliko dvije ili tri žličice meda stavimo u mikrovalnu pećnicu i zagrijemo, pravi će se med karamelizirati i neće imati pjene, dok će kod lažnog biti dosta mjehurića i neće se karamelizirazi, savjeti su Dušana Savkovića iz njegove poznate enciklopedije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije