Hercegovački planinari doživjeli istinsku ljepotu Alpa - najvećeg europskog planinskog lanca

12.07.2024.
u 09:18

Najdulje putovanje i uspon do najviših vrhova počinje željom, prvim korakom i pomicanjem vlastitih granica. S tom maksimom na put prema najvišem vrhu Zapadne Europe krenula je hercegovačka ekspedicija u sastavu: Perica Biško, Miroslav Herceg, Zvonimir Mandić, Danijel Akmadžić, Marko Ereš i Dejan Bošnjak.

Projekt se sastojao od uspona na dva vrha preko 4000 mnv. Gran Paradiso (4061m) najviši je vrh koji se cijelim teritorijem nalazi u Italiji. To je bio aklimatizacijski uspon za trojac koji nastavlja na Mont Blanc (4810 mnv). Doživljaj i nevjerojatno iskustvo Bijele Dame, kako od milja planinari zovu Mont Blanc, za opisao je Zvonimir Mandić.

„Uspon na Gran Paradiso započeo je prvoga dana i već od 2800 m hodamo samo po snijegu, uspon ide bez problema. Uz savršeno vrijeme i optimizam, dolazimo do 4061 mnv gdje se nalazi Gospin kip. Uz zahvalnu molitvu našoj Majci za sve blagoslove, predajemo joj krunicu iz Hercegovine i uživamo u prelijepom pogledu koji se prostire na sve strane.

Sretni i zadovoljni odlazimo i kamp, uz očekivanje povoljnih vremenskih uvjeta za nastavak prema vrhu Mont Blanca. Unatoč lošim prognozama, odlučili smo pokušati i na samome početku uspješno prelazimo jedan od najopasnijih dijelova, Kuloar smrti i prelazimo prepreke sve do 5 sati ujutro kada na visini oko 4100 m upadamo u guste oblake.

Tu srećemo grupu od 8 ljudi, pozdravljamo se s njima i u razgovoru s vodičem saznajemo kako se vraćaju jer iznad

Vallota pada novi snijeg, a magla još gušća te da nije pametno nastaviti dalje. Donosimo odluku da se i mi vraćamo. Uz neki čudan koktel emocija vraćamo se do Goutera. Prognoza – opet loša, sutradan još gora i donosimo definitivnu odluku kako ovoga puta, iz sigurnosnih razloga prekidamo našu avanturu. 

Činjenicu da nismo popeli vrh malo olakšava to da ga u ova dva dana nije nitko popeo. Kako je tako je, planina će biti tu i drugi put, a priroda nam je još jednom pokazala koliko je moćnija i jača od nas i naših planova. Mi se ipak kući vraćamo s lijepim uspomenama i jednim novim iskustvom. U ime cijele ekspedicije želimo zahvaliti našim sponzorima: Džajić Commerce, Croatia osiguranje, Crotehna, Sportski centar Brkić, Tehnozaštita Mostar, Kerametal, Karliko i Leda koji su financijski pomogli i olakšali ovaj projekt – kazao je na kraju Zvonimir Mandić.

Ovoga puta naše odvažne planinare Mont Blanc osvojio je savršenom ljepotom kojoj su se poklonili te obećali skori povratak i osvajanje vrha koji je san svakoga planinara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije