provjerite

Izbacite ih: Ove stvari vrlo vjerojatno držite predugo u smočnici

smočnica, ostava
Shutterstock
20.06.2024.
u 08:43

Možda bi bilo vrijedno još jednom provjeriti stvari koje su vam vječno stajale u smočnici. I svakako razmislite o uklanjanju ovih namirnica koje ne bi trebale ići u vašu smočnicu, piše Real Simple.

Vjerojatno će mnoge stvari koje pohranjujete u svoju smočnicu imati iznenađujući rok trajanja za nekoliko mjeseci ili čak godina. Ali samo zato što proizvodu još nije istekao rok trajanja ne znači da je u idealnom stanju za konzumaciju. Iako već znate koju hranu ne smijete jesti nakon isteka roka trajanja, poput mlijeka i sira, ne bi bilo iznenađujuće da niste razmislili o hrani u svojoj smočnici.  Možda bi bilo vrijedno još jednom provjeriti stvari koje su vam vječno stajale u smočnici. I svakako razmislite o uklanjanju ovih namirnica koje ne bi trebale ići u vašu smočnicu, piše Real Simple. 

Kvinoja: Rok trajanja cjelovitih žitarica kao što je kvinoja uvelike ovisi o njihovom sadržaju masti. Toplina, zrak i vlaga tri su glavna neprijatelja cjelovitih žitarica jer elementi mogu negativno utjecati na njihova zdrava ulja, što zauzvrat može uzrokovati da vam žitarice užegnu dok stoje u smočnici. “Žitarice bi uvijek trebale izgledati i mirisati blago slatko ili uopće ne bi imale arome”, navodi Vijeće za cjelovite žitarice. "Ako osjetite pljesniv ili uljast miris, žitarice su prošle svoj vrhunac."

Kurkuma: Vaši omiljeni mljeveni začini poput kurkume, paprike i muškatnog oraščića obično gube snagu nakon otprilike dvije do tri godine. Jedenje starih začina nije štetno za vaše zdravlje, ali oni više neće dodati okus vašim receptima. Provedite brzi test mirisanja i okusa kako biste utvrdili je li vaš začin još uvijek svjež.

Žitarice: Nakon tri mjeseca, otvorena kutija žitarica ustajat će zbog izlaganja zraku, ali zatvorena kutija trebala bi trajati do godinu dana. S druge strane, rok trajanja može varirati, osobito ako žitarice sadrže orašaste plodove koji su skloniji užeglosti. “Ipak, ako jedete žitarice s užeglim orašastim plodovima ili uljima, izloženi ste vrlo malom riziku”, rekla je Jennifer Kaplan, instruktorica na Američkom kulinarskom institutu, za TODAY Food. "Najčešća nuspojava bit će neugodan okus."

Orašasti plodovi i sjemenke: Orašasti plodovi i sjemenke obično sadrže veliku količinu ulja i to će se ulje početi kvariti nakon nekoliko mjeseci u smočnici, rekao je Tryg Siverson, kuhar i suosnivač Feel Good Foodsa. Znakovi užeglosti na orašastom plodu ili sjemenu uključuju miris trave ili boje i tamni ili masni izgled. Za optimalnu svježinu i dugotrajnost stavite orašaste plodove i sjemenke u prozirnu vrećicu za zamrzavanje i stavite ih u hladnjak do godinu dana. 

Čaj i kava: Vrećice čaja trebate potrošiti u roku od godinu dana jer će ulja u čaju ostarjeti i vašoj jutarnjoj šalici čaja dati loš okus. Isto vrijedi i za zrna kave i talog. Prema Isabel Maples, MEd, RDN, registriranoj nutricionistici, najbolje je da kavu potrošite unutar dva do četiri tjedna. Ljubitelji instant kave imaju nešto više vremena: oko dva mjeseca. 

Maslinovo ulje: Svjetlost i toplina nisu prijatelji maslinova ulja. Ne biste se trebali razboljeti od stare boce maslinovog ulja, ali otvorena boca ovog proizvoda može imati neugodan okus nakon šest mjeseci. Ako maslinovo ulje ne koristite često, kupite samo malu bočicu kako biste ga mogli iskoristiti prije nego što se okus pokvari.

Krumpir: Krumpiri obično traju do dva tjedna u hladnjaku i dva mjeseca u smočnici. Znat ćete da im je vrijeme isteklo kada počnu rasti klice i razvijati meke crne mrlje na koži.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije