Ne pridaje se dovoljan značaj energetskoj učinkovitosti, energetskim gubicima i potrošnji energije

Izgradnja niskoenergetske kuće 20% skuplja u odnosu na klasičnu, ali se dugoročno isplati

26.06.2024.
u 10:40

Uzevši u obzir zalihe konvencionalnih izvora energije i njihove visoke cijene, kao i zahtjeve ekologije, ekstremno visoke i ekstremno niske temperature, koje će postati sve učestalije zbog narušene klimatske ravnoteže našeg planeta, obnovljivi izvori energije dobivaju sve veću važnost. Uključenje u svjetske trendove energetske učinkovitosti kuća, zgrada i objekata, kao i razvoja upotrebe obnovljivih izvora energije nameće nam potrebu za postavljanjem i korištenjem agregata za proizvodnju energije zasnovanih na obnovljivim izvorima energije, kao i stupnju energetske učinkovitosti sustava za grijanje. Također, iz istih se razloga nameće potreba za projektiranjem i izgradnjom energetski učinkovite kuće s vlastitim obnovljivim izvorima energije, odnosno autonomne kuće koja će generirati energiju za vlastite potrebe. Čovječanstvu je danas postalo jasno da je energetskih resursa na Zemlji sve manje i bit će sve skuplji, od kojih će neki u skorijoj budućnosti potpuno nestati.

Velike uštede

Kada je riječ o izgradnji kuće, ne pridaje se u dovoljnoj mjeri značaj njezinoj energetskoj učinkovitosti i kvaliteti njezine gradnje, energetskih gubitaka i potrošnji energije, kako za njezino zagrijevanje tako i za hlađenje. Kako bi se osigurao stupanj energetske učinkovitosti, posebno se mora obratiti pozornost na najvažnije energetske čimbenike koji u velikoj mjeri utječu na energetske vrijednosti koje će maksimalno osigurati vrlo visoke uštede u novcu za potrošnju energije i do 97%, što će u budućnosti rezultati 100-postotnom udobnošću i eliminiranjem vrlo visokih mjesečnih i godišnjih računa za potrošnju energije, kako za grijanje tako i za hlađenje. Energetska učinkovitost i važnost uštede energije mnogo se spominju posljednjih godina, no što to zapravo znači na primjeru kuće? Energetski učinkovita kuća je objekt koji u odnosu na prosjek troši manje energije za grijanje, hlađenje i pripremu tople vode. No, unutar energetski učinkovitih zgrada postoje različite kategorije, pa tako možete izgraditi niskoenergetsku ili "trolitarsku kuću", pasivnu kuću, nultu energetsku kuću, autonomnu kuću, pa čak i kuću s viškom energije. Niskoenergetskim kućama mogu se smatrati oni objekti koji, u odnosu na tzv. obične kuće, troše oko 30% manje energije. No, ne postoji globalno prihvaćena definicija niskoenergetske kuće, već postoje razlike ovisno o podneblju. Kod nas se pod niskoenergetskom kućom podrazumijeva potrošnja energije manja od 30 kWh po m2. Ova vrsta energetski učinkovite kuće naziva se još i "trolitarska" kuća jer je usporedno jedna litra lož-ulja ekvivalentna potrošnji od 10 kWh. Za postizanje energetskih ušteda u niskoenergetskoj kući koristi se energetski potencijal sunca. Ugrađuju se energetski učinkoviti prozori, obvezne su niske razine propuštanja zraka i povrata topline u ventilaciji za grijanje i hlađenje. Dopušteni su i preferirani standardi prema pasivnim tehnikama solarnog projektiranja ili aktivnoj solarnoj tehnologiji, tj. ugradnja solarnih kolektora i fotonaponskih ćelija. Ako usporedimo troškove izgradnje i dovršetka niskoenergetske kuće, početna investicija je oko 20% veća u odnosu na klasičnu gradnju. No, svako ulaganje u energetsku učinkovitost dugoročna je investicija koja se višestruko isplati tijekom desetljeća života u novom domu.

Očuvanje životne sredine

Svakodnevno na vijestima možemo čuti informaciju da će struja drastično poskupjeti, kako za građane tako i za gospodarstvo, da se treba pripremiti za zimu i štedjeti. Kako uštedjeti na računima za energente, a istodobno ne utjecati na udobnost svoga doma? Ako ste se barem jednom to zapitali, najučinkovitiji način je - energetska učinkovitost. Uz to što će vam pomoći da smanjite troškove i ne narušite ljepotu svog doma, dodatna prednost je što ćete na ovaj način doprinijeti smanjenju zagađenja životne sredine. Važno je da razmotrimo sve mogućnosti prilagodbe vlastitog života i života ljudi u zajednici novim izvorima energije i novim načinima štednje energije. Energetski učinkoviti domovi samo su dio globalnog nastojanja da se uštedi energija. Trenutačno u svijetu postoji relativno mali broj energetski učinkovitih kuća i zgrada. Sa svakom novom energetski učinkovitom kućom skupljaju se prijeko potrebna iskustva koja se mogu unijeti u gradnju još učinkovitijih kuća. Pozitivni građevinski zakoni i propisi, državni poticaji i sufinanciranje povećanja energetske učinkovitosti naših kuća korak su prema izgradnji budućnosti - gradnja koja će morati poštivati ​​načela energetske učinkovitosti kako bi se očuvao okoliš i izgradila bolja budućnost za generacije koje dolaze. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije