Ministar vanjskih poslova BiH

Konaković: NATO ostaje posvećen miru i stabilnosti u regiji i BiH

Elmedin Konaković
Fena
11.07.2024.
u 21:50

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u izjavi za Fenu istakao je važnost NATO samita u Washingtonu, te naglasio da se i pored svih svjetskih problema NATO i dalje fokusira, obazire i bavi Bosnom i Hercegovinom.

- Ove godine se obilježava 75 godina od osnivanja ovog saveza koji je po mišljenju svih lidera i svih prisutnih, potpuno opravdao svoja očekivanja i najjači je svjetski savez i najduži svjetski savez, kako to vole reći dužnosnici NATO-a, koji je pokazao da ta vrsta organizacije jamči i donosi stabilnost zemljama koje su unutar  NATO saveza – istaknuo je Konaković.

On je tijekom NATO summita u Washingtonu sudjelovao na NATO Public Forumu koji su organizirali Atlantic Council, Center for New American Security, GLOBSEC, German Marshall Fund i Hudson Institute.

- Za nas je bilo vrlo važno da prisustvujemo, da smo na izvoru informacija, da imamo priliku razmijeniti mišljenja ili informirati naše prijatelje i partnere što se to u Bosni i Hercegovini događa, izvjestiti o nekim dobrim, ali i onim manje dobrim procesima. Bilo nam je važno da smo i dalje u fukusu i da i dalje jesmo tema zanimanja jer se u Deklaraciji NATO-ovoj spominje i govori o zapadnom Balkanu, stabilnosti  i miru kojem je NATO jedan od garancija naše sigurrnosti, stabilnosti i druge vrste prosperiteta – naveo je Konaković.

Ministar vanjskih poslova osvrnuo se i na današnju komemoraciju za žrtve genocida u Srebrenici, koja je na visokoj razini održana u dvorani Opće skupštine UN-a u New Yorku. U svom obraćanju tom prilikom istaknuo je da je taj događaj od ključnog značaja ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za cijeli svijet.

-  Današnja komemoracija, možemo sigurno reći, jeste povijesna. Ona je prva službena u Općoj skupštini UN-a i svake naredne godine bit će održana na istoj ili višoj razini. To je važna stvar koja se dogodila ne samo za BiH, već i za cijeli svijet – rekao je šef bh. diplomacije za Fenu. 

Napomenuo je da će se u velikom broju zemalja članica UN-a u obrazovnom sustavu izučavati ili podsjećati na genocid koji se dogodio, te na počinitelje, nalogodavce.

- To je ono što povijest zaista treba obilježiti na pravi način i da nitko više nema  prostor za izvrtanje činjenica - rekao je Konaković. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije