obraćanje Općoj skupštini UN-a

Konaković: Rezolucije Opće skupštine ne pripisuje krivnju nijednoj grupi ili naciji, ona priznaje istinu o genocidu

Elmedin Konaković u un-u
Screenshot
11.07.2024.
u 18:25

U organizaciji Stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN-u danas je u dvorani Opće skupštine UN-a u New Yorku održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici 1995. u skladu sa Rezolucijom Opće skupštine 78/282.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković istaknuo je u obraćanju u Općoj skupštini UN-a da je današnji događaj od ključnog značaja, ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za cijeli svijet.

- Prvo, izražavam svoje srdačne čestitke svima koji su neumorno radili na osiguranju usvajanja Rezolucije Opće skupštine. Ova rezolucija je više od dokumenta; to je obećanje da ćemo se sjećati i odavati počast žrtvama Srebrenice. To je posvećenost da se takvi užasi nikada neće zaboraviti i da ćemo nastaviti težiti pravdi i pomirenju - naveo je Konaković.

Izrazio je duboko poštovanje prema Majkama Srebrenice "čija nas snaga i otpornost sve inspiriraju jer su glas žrtava i savjest naše nacije, a njihova nepokolebljiva potraga za istinom i pravdom osigurava da sjećanje na izgubljene nikada ne izblijedi".

- Da budemo jasni, ova rezolucija ne pripisuje krivnju nijednoj grupi ili naciji. Ona priznaje neporecivu istinu o genocidu i nastoji odati počast sjećanju na njegove žrtve, dok promovira pomirenje i razumijevanje. Onima koji pokušavaju iskriviti ovu rezoluciju poručujem - istina stoji uspravno. Povijest se ne može prepisati za političke ciljeve. Pozivam vas da pokažete svoje vodstvo prisustvujući ovom komemoraciji iduće godine. Stanite s nama u dvorani Opće skupštine UN-a, ujedinjeni u našoj posvećenosti miru i pravdi - naglasio je Konaković.

Dodao je kako negiranje genocida vrijeđa sjećanje na žrtve i ometa mir, te da "moramo odbaciti politiku podjela i prihvatiti principe istine".

- Srebrenica nas oštro podsjeća da moramo ostati budni protiv mržnje i netolerancije. “Nikada više” znači poduzimanje mjera kako bi se spriječile buduće zločine. U zaključku, potvrdimo našu posvećenost osiguravanju da lekcije iz Srebrenice nikada ne budu zaboravljene. Ova rezolucija simbolizira nadu za buduće generacije i obećanje da ćemo nastaviti borbu protiv mržnje i podjela. Zajedno, možemo izgraditi svijet gdje će takve tragedije biti dio povijesti, nikada ponovljene - poručio je Konaković. 

Komemoracija je organizirana uz kosponzorstvo stalnih misija pri UN-u Albanije, Australije, Austrije, Bangladeša, Belgije, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Islanda, Irske, Lihtenštajna, Litvanije , Malezije, Nizozemske, Novog Zelanda, Sjeverne Makedonije, Ruande, Slovenije, Švedske i Turske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije