Kreće prodaja prigodne kovanice od dva eura: Kupnja će biti ograničena

25.06.2024.
u 17:33

Hrvatska narodna banka pustit će 2. srpnja ove godine u optjecaj prigodnu kovanicu od 2 eura u sklopu serije "Hrvatski gradovi", s prigodnim motivima koji predstavljaju znamenitu građevinu u Gradu Varaždinu, bogatoga povijesnoga i kulturološkoga značenja za Hrvatsku, čiji je prikaz bio jedan od osnovnih motiva na naličju novčanice od pet kuna.

Kovanica će biti izdana u količini od 200 tisuća komada. Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Stjepan Divković, akademski kipar. Kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca, objavio je HNB.

Prigodna eurokovanica, osim što ima numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se i navedena prigodna kovanica od dva eura moći nabaviti za istu vrijednost od dva eura.

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 2. srpnja 2024. na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke (Hrvatska narodna banka, Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30).

Na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po jednoj osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju naših građana. Poslovnim se bankama također preporučuje da omoguće zamjenu do najviše pet eurokovanica po osobi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije