Kremasti kolač od piškota s breskvama za koji vam ne treba pećnica

kolač s breskvama
Shutterstock
22.07.2024.
u 20:02

Lagan ljetni kremasti kolač od kreme od sira i breskvi

Sezona breskvi je na samom vrhuncu, a ovo je kolač za koji nećete morati paliti pećnicu kako bi ga pripremili. Slatke breskve u kombinaciji s kremastom kremom od sira mascarponea osvojit će vas svojim laganim ljetnim okusom. Kolač se priprema slično kao tiramisu, prenosi Skuhaj.hr.

 

Sastojci:

7 breskvi

250 ml tamnog ruma

660 g šećera u prahu

prstohvat cimeta

1 mahuna vanilije

500 g mascarpone sira

185 ml gustog vrhnja

1 žlica šećera u prahu

piškote

 

Priprema: 

U lonac stavite breskeve, rum, šećer, cimet i vanilju te 500 ml vode. Pustite da lagano kuha na srednje niskoj vatri. Smanmjite toplinu na najnižu, djelomično poklopite i kuhajte 10 minuta ili dok breskve ne omekšaju. Stavite u hladnjak na 1 sat da se ohladi.

 Izmiksajte mascarpone, vrhnje i šećer u prahu u zdjeli dok ne dobijete kompaktnu kremu. Pokrijte i stavite u hladnjak. Onložite kalup dimenzija 11x24 cm plastičnom folijom. Ocijedite smjesu od breskvi, a tekućinu za poširanje ostavite. Stavite 8 polovica breskvi na čistu radnu površinu i malin nožem svaku polovicu narežite na ploške debljine 1 cm.

Piškote umačite sa svih strana lagano u tekućinu od breskvi. Ponovite s još 4 piškote. Rasporedite piškote poprečno preko dna pripremljenog kalupa. Rasporedite kekse poprečno preko dna pripremljenog kalupa, obrezajući ih da pristaju. 

Rasporedite smjesu mascarponea po keksima. Na vrh stavite polovicu kriški breskve lagano preklapajući. Rasporedite tanski sloj preostale mascarpone smjese po kriškama breskve. Nastavite slagati preostalim piškotama umočenim u tekućinu od breskva, smjesom od mascarponea i kriškama breskve, a završite s piškotama. Lagano lupnite posudom o radnu površinu da se smjesa slegne. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći da se stegne. 

U međuvremenu stavite 250 ml preostale teućine u mali lončić. Pustite da se lagano kuha na srednjoj vatri. Kuhajte 5 minuta dok se sirup ne zgusne. Prebacite u zdjelu otpornu na toplinu. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi.

Preokrenite kolač na pladanj za posluživanje. Uklonite plastičnu foliju, preostale polovice breskvi narežite na kriške. Rasporedite po torti i prelijte sirupom. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije