Kupovna moć građana pala, kupuju se manje količine voća i povrća za pripremu zimnice

zimnica
Thinkstock
07.09.2024.
u 08:46

Došlo je ono vrijeme u godini kada omiljene ljetne proizvode spremamo u staklenke - pripreme zimnice, a tajne za njezino spremanje prenose se s koljena na koljeno. Ipak, svi se slažu - najvažnije od svega je koristiti kvalitetne namirnice. Pripremanje zimnice ove je godine, zbog visokih temperatura i preuranjenog dozrijevanja plodova, počelo ranije, upućuju uzgajivači voća i povrća, koji svoje proizvode plasiraju na tržnicama diljem BiH.

Priprema

Praviti ili kupiti - pitanje je koje se ovih dana najčešće postavlja u gotovo svakom bh. kućanstvu. Netko se pri izboru vodi kvalitetom, a netko cijenom proizvoda. Umirovljenica s kojom smo razgovarali kaže kako ona ne odstupa od pripreme zimnice za svoje ukućane. -Imam voćnjak i vrt, za svoju obitelj, tako da imamo dosta svojih proizvoda koje koristimo u pripremi zimnice. Sve je domaće i ukusno, tako da se nekako uvijek vodim time da je bolje napraviti zimnicu nego gledati kako proizvodi propadaju. Svatko zna svoju računicu i vrijeme, ali, po mom mišljenju, najbolje je kada je sami spremamo po vlastitom ukusu i svojoj recepturi, ali za pripremu je potrebno dosta strpljenja, rada, volje i spretnosti - priča za Vecernji.ba umirovljenica. Na banjolučkoj tržnici prodavači su za Nezavisne potvrdili da je upravo sada pravo vrijeme za pripremu i konzervaciju namirnica. Prema njihovim riječima, trenutačno je najbolja prodaja crvene rog-paprike, patlidžana, ali i šljiva, što potvrđuje da građani pripremaju ajvar i džem za zimnicu. Dragica Kostić, prodavačica, za Nezavisne je rekla kako se kupuje voće i povrće te da je vidljivo da mnogi pripremaju zimnicu. - Prodaja ide dobro, nije na razini prošlogodišnje, ali nije ni loša. Kada govorimo o cijenama, one su također koliko-toliko na razini prošlogodišnjih, pa se tako cijena kilograma luka kreće od jedne do dvije marke, kilograma crvenih ili žutih paprika od 2,50 do 3,50 KM. Cijena kilograma patlidžana je od 1,50 do 2,50, vreća luka od 10 do 15 KM, a vreća krumpira od osam do 10 KM - rekla je Kostić. Prema njezinim riječima, građani koji najviše kupuju su iz Banje Luke, ali, kako dodaje, često dolaze i iz susjednih gradova i općina, kao što su Mrkonjić Grad i Prijedor. - S obzirom na to koliko se kupuju crvene paprike i patlidžani, sigurno je da se ajvar sprema više nego turšija - objasnila je Kostić. Spomenka Tegeltija, također jedna od prodavačica, ističe da prodaja ide dobro, ali, kako kaže, sigurno bi bilo bolje da nisu još uvijek velike vrućine. - Kod mene je cijena crvenih paprika od 2,50 do 3 KM, dok je vreća krumpira od pet do šest KM - kazala je Tegeltija za navedeni medij. Prodavač Slobodan Bundalo ističe pak da je velika potražnja šljiva, čija je cijena 1,50 KM po kilogramu. - Krumpir iz Hercegovine prodaje se za jednu KM po kilogramu, dok je krumpir iz Lijevča nešto jeftiniji - 0,50 KM po kilogramu. Kupci najčešće kupuju krumpir na vreću, pri čemu je cijena za vreću iz Hercegovine 10 KM - kazao je Bundalo za Nezavisne

. Kako je dodao, za kupus je još rano, trenutačna cijena od jedne marke po kilogramu može se smanjiti zbog problema sa sušom.

Prodavačica Vesna medijima je ranije objasnila kako se voće i povrće još uvijek kupuje pomalo “stidljivo”. - Kupovna moć drastično je pala i to najbolje osjetimo mi koji prodajemo na tržnicama. Evo, sad smo u jeku pripreme zimnice, ali prodaja nije kao prethodnih godina. Prošla su vremena kada su višečlane obitelji nosile po 50 kilograma, primjerice, šljiva. Sada se uglavnom kupuje po pet, deset kilograma, maksimalno 20 - objasnila je Vesna, dodajući da se kupuje sve, ali u manjim količinama te da džemove i kompote pripremaju samo kućanice koje su na to i naviknule. Mostarka koja živi u stanu te nema prostora za vlastiti uzgoj voća i povrća za zimnicu, kaže, kako treba izdvojiti više od 100 KM. No, taj iznos dovoljan je da kupi samo po jednu veliku staklenku svake vrste, što je, naravno, premalo za cijelu zimu te je potrebno kupiti veći broj staklenki. Provjerili smo i kako se kreću cijene zimnice u trgovinama. Za staklenku ajvara težine 550 grama potrebno je oko 12 KM, staklenku krastavaca težine 320 grama platit ćete oko tri marke, staklenku žute paprike težine 650 grama platit ćete oko 5,50 KM, dok je za staklenku cikle težine 670 grama potrebno izdvojiti oko četiri marke. Na cijenu, naravno, utječe koliko točno grama nosi jedna staklenka i tko je proizvođač.

Svježe i zrelo

Iako se kućanice ponekad pitaju je li potrebno pripremati zimnicu, često prevlada želja da se tijekom hladnih zimskih dana pojede nešto zdravo, ukusno i osvježavajuće, a uz to, autentičnog okusa. Kako bi priprema zimnice bila uspješna, odnosno da bi se voće i povrće u staklenkama održalo, nužno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila. Za početak, povrće i voće mora biti zdravo, zrelo, svježe i dobro oprano. Plodovi s manjim oštećenjima mogu se koristiti samo ako se ti dijelovi pažljivo odstrane. Povrće bi trebalo sjeckati neposredno pred pripremu jer se u suprotnom gube vitamini, boja i tekstura. Sve posude za kuhanje trebale bi biti emajlirane ili od čelika zbog kiselina koje se koriste tijekom pripreme, dok bi, s druge strane, staklenke, boce i poklopci trebali biti oprani i sterilizirani prije upotrebe. Osim toga, ostavu za odlaganje staklenki potrebno je dobro zamračiti, držati provjetrenom, suhom i čistom. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije