Liječnik objasnio zašto nikad ne biste trebali baciti tekućinu koja se pojavi na vrhnju ili jogurtu

09.05.2024.
u 08:42

Jeste li ikada uočili misterioznu lokvicu vode na vrhu svog jogurta i zapitali se što je to? Liječnik sa Sveučilišta Sunderland tvrdi da iako možda nije najljepši prizor, to nikada ne biste trebali baciti.

Mnogi od nas griješe jer bacaju hranu koja izgleda pomalo neuredno, a u stvarnosti je vjerojatno potpuno u redu. Prema Business Wasteu, u Ujedinjenom Kraljevstvu se godišnje baca čak 9,5 milijuna tona hrane. 

Pričajući sa svojih 5,3 milijuna TikTok pratitelja, dr. Karan Raj sa Sveučilišta Sunderland (@dr.karanr), ustvrdio je da je misteriozna tvar zapravo krcata vitalnim hranjivim tvarima i brojnim vitaminima. “Jeste li ikada primijetili vodenastu lokvu tekućine na vrhu vašeg jogurta?”, upitao je.

“Nemojte ju tako brzo iscijediti misleći da vam se jogurt pokvario. Ova misteriozna lokvica puna je esencijalnih hranjivih tvari – proteina, kalcija, B12, čak i probiotika – kao i hrpe drugih minerala.”

Ova voda od jogurta ima i naziv – sirutka. Nastaje kada se mlijeko podvrgne ‘koagulaciji’ – procesu u kojem se zgušnjava u sir ili jogurt, prenosi Mirror.

Dok se dio mlijeka skruti i oblikuje ‘grude’ – koji je čvršći dio sira ili jogurta – stvara se i tekuća sirutka. Dr. Raj je nastavio: “Što dulje ostavljate svoj jogurt netaknut, veća je vjerojatnost da će se sirutka nakupiti i popeti na vrh, te ostaviti vodenasti film.

“U mnogim čvršćim sirevima, kao što su cheddar ili parmezan, sirutka je zapravo istisnuta i ima smanjen sadržaj laktoze. Ali sirutka je komponenta koja jogurt čini mekšim i rjeđim.”

Ako još uvijek ne možete podnijeti jesti ovaj vodenasti jogurt, dr. Raj tvrdi da su mnoge grčke i islandske varijacije procijeđene od sirutke za ultra gustu konzistenciju. “Vjerojatnije je da ćete dobiti ovu tekućinu od jogurta od ne-grčkih jogurta – posebno onih bez dodanih stabilizatora”, dodao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije