ORAŠJE

Malene Natali i Sofia prvi su put vidjele vatrogasce

storyeditor/2024-05-08/vat.png
09.05.2024.
u 17:33

Više od stotinu razdraganih mališana Dječjeg vrtića "Pčelica" u Orašju dočekalo je vatrogasce Profesionalne vatrogasne postrojbe PŽ-a

Više od stotinu razdraganih mališana Dječjeg vrtića "Pčelica" u Orašju dočekalo je vatrogasce Profesionalne vatrogasne postrojbe PŽ-a. Vatrogasci su dovezli vatrogasno vozilo s punom opremom s kojom odlaze na teren i čuvaju od vatrene i drugih opasnosti oraško-domaljevačko-odžački prostor, piše Večernji list BiH.

Ovaj put zadatak im je bio lak i drag - djecu su educirali o vatrogastvu. Mališani su s oduševljenjem istraživali svaki dio opreme i razgledali vozila uz nadzor tete, dok su vatrogasci strpljivo odgovarali na njihova radoznala pitanja i pokazivali kako se koristi oprema. - Svake godine rado dočekujemo naše vatrogasce, u srpnju za Dan policije ugostimo naše policajce, a dolazi nam redovito i Crveni križ kako bi djeca više doznala o njima kroz druženje i osmijehe jer ponekad upravo uniformirane osobe kod djece izazivaju strah - kaže ravnateljica vrtića "Pčelica" Orašje Dijana Živković.

- Baš sam sretna što smo ja i moja prijateljica Natali vidjele prave vatrogasce. Sviđa nam se što su nas posjetili - kaže razdragano Sofia.

Andreju i Dori više se svidjelo da sami pogledaju kabinu vatrogasnog vozila, a Una, Nina i Filip sa zanimanjem su promatrali kako vatrogasci montiraju opremu. - Došli smo u vrtić kako bismo djeci pokazali našu opremu, kamion i kako bismo ih upoznali s vatrogastvom ne samo kroz teoriju već i praktično. Vidno su radosna i sretna zbog ovoga susreta. Ovo je zapravo jako važno kako bi djeca znala da se ne trebaju igrati vatrom - kazao nam je Antonio Oršolić, vatrogasac u Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi PŽ-a. U pratnji vatrogasaca bio je i ravnatelj Županijske uprave Civilne zaštite Ilija Jezidžić.

- U PŽ-u je formirana Profesionalna vatrogasna postrojba s dva odjela i ukupno 22 vatrogasca. Možemo odgovoriti svim postavljenim zadaćama koje zahtijeva oblast vatrogastva, pa i više od toga ako se zna koliko smo, primjerice, pomagali u vrijeme poplava ili vremenskih nepogoda - napominje Jezidžić. I dok promatramo razdraganu djecu iz vrtića za koju je odgovorno 12 odgojiteljica, nameće se pitanje je li još uvijek aktualna lista čekanja. - Nažalost, da, još uvijek ne možemo odgovoriti zahtjevima svih roditelja. Aktualan je projekt dogradnje oraškog vrtića za još pet skupina - kaže nam ravnateljica.

I dok su djeca kroz jednosatno druženje s vatrogascima imala priliku samostalno puštati vodu, naravno, malenim crijevom te, umjesto vatru, polijevati travu, doznajemo o aktualnostima iz vrtića. - U vrtić "Pčelica" upisano je ukupno 110 djece raspoređene u šest odgojnih skupina. Dvije su jasličke skupine od 1 do 3 godine - "Bubice" i "Pačići", a od tri do šest godina su "Zvjezdice", "Leptirići", "Cvjetići" i "Medvjedići". Od posebnih aktivnosti imaju organizirano učenje engleskog jezika i glazbene kulture - kaže ravnateljica Živković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije