profesor latinskog jezika

Mariov ljuti umak 'prži na sva tri bh. jezika

31.07.2024.
u 16:33

Mario Vrhovac je 31-godišnji profesor latinskog jezika, zaposlen u Srednjoj medicinskoj školi Jezero u Sarajevu, a bavi se uspješno i poljoprivredom, u selu Ravan obrađuje zemlju na obiteljskom imanju

Nerijetko ideje, zamisli, izumi, veliki i mali, nastaju spontano, neočekivano, brzo se prošire i prime među ljudima te s vremenom, osobito ako je riječ o hrani, postanu prihvatljivi i nezaobilazni dio svakodnevne upotrebe. Takvo nešto dogodilo se profesoru Mariju Vrhovcu iz Busovače, točnije dogodio mu se izum koji je skrenuo pozornost medija i javnosti i sad ostaje za vidjeti koliko će njegova kreacija, otkriće, djelo zaživjeti i biti traženo. Prilog o nadahnutom inovativnom profesoru objavila je Nova BH.

Profesor latinskog jezika

Mario Vrhovac je 31-godišnji profesor latinskog jezika, zaposlen u Srednjoj medicinskoj školi Jezero u Sarajevu. Na posao odlazi autobusom i vraća se kući svojim poljodjelskim poslovima. U selu Ravan u zaseoku Tisovac obrađuje zemlju na obiteljskom imanju. - Mi smo ovdje mještani, ovdje su se rodili moja baka i moj djed i sad sam ja naslijedio ovo imanje od svoga oca - počinje obiteljsku i svoju priču Mario.

Na plodnoj zemlji uz samu mjesnu busovačku rijeku Ivančicu njegovi preci uzgajali su različite poljoprivredne proizvode, a on je odlučio krenuti u nešto novo, drugačije... Počeo je saditi različite vrste paprika... Navodi da uzgoju paprika pogoduje i to što je Ivančica planinska rijeka stalnog toka, ne presušuje cijele godine te uvijek ima dovoljno vode za zalijevanje. - Htio sam iskoristiti zemljište da mi ne propada i došao sam na ideju da posadim paprike i od paprika proizvodim umak.

Prije dvije godine čuo sam da nema više Ljutka, nema više umaka, bilo mi je jako žao, što ću, kud ću... No, mama je zasadila nekih ljutih paprika, odlučio sam vidjeti recept na pozadini Ljutka, kako to ide i koji su sastojci te malo na internetu istražiti kako se pravi ljuti umak - objašnjava. Mario je svoj umak nazvao "Bosanski ljuti sos" i dodao mu zgodno geslo - "Prži na sva tri jezika". To je, kaže on, došlo posve slučajno. Na staklenki, uz službeni naziv "Bosanski ljuti sos", stoji i na engleskom jeziku "Bosnian hot sauce", s naglašenom kraticom BHS, a to je kratica i za tri službena jezika u BiH - bosanski, hrvatski i srpski. - Bez obzira na razlike u jeziku, ovaj umak uistinu prži na sva tri jezika - objašnjava Mario i dodaje koji su glavni sastojci njegova ljutog bosanskog umaka.

Sastojci

Glavni je čili (chili) paprika, luk, češnjak, mrkva, jabuka, kako bi ublažila kiselinu paprike, sol i šećer. Njima je dodao još i đumbir, koji umaku daje posebni okus. Osim đumbira, sve povrće sam proizvodi na svom imanju. U proizvodnji koristi isključivo domaće prirodno gnojivo. Na početku su, kaže, svi u obitelji bili skeptični, mama je i dalje skeptična. No, drugi u obitelji, otac i tetka, vjeruju da je sve dobro uskladio i napravio pravi izbor. Pogotovo što je i u selu Ravan, kao i u ostalim bh. selima, sve manje mladih ljudi, prenosi Nova BH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije