O. Zvonko Martić i Jasmin Fazlagić u projektu "Hrvati u BiH – život i povijest u susretu Istoka i Zapada"

Miss Hrvatske Tomislava Dukić u rodnom Duvnu oživila legendu o kraljici Bugi

22.06.2024.
u 14:12

Neumorno istražujući nematerijalnu kulturnu baštinu naroda u BiH, karmelićanin otac Zvonko Martić, doktor etnologije, znanstvenik i čuvar narodnog blaga, jučer je ponovno bio u Tomislavgradu, točnije u Prisoju. Sa svojim suradnikom, umjetničkim fotografom Jasminom Fazlagićem, u prelijepom ambijentu među stijenama kroz koje protječe potočić čiste izvorske vode snimao je, odnosno oživio legendu o kraljici Bugi. Pitamo oca Zvonka o čemu je točno riječ te napominjemo kako smo donekle upoznati s legendom o sestrama Tugi i Bugi.

Dolazak Hrvata...

- Ovo snimanje, prema legendi, kraljice Buge dio je projekta "Hrvati BiH – život i povijest u susretu Istoka i Zapada" koji bi trebao kulminirati izložbom u Splitu u listopadu. Ovaj sam put Hrvate htio prikazati na malo drukčiji način. S jedne strane njihovu mitsku povijest, upisanu, jer ovdje je taj mit upisan u prostor. Po predaji, ovdje u Prisoju, u Dučiću, dvori su kraljice Buge, odatle je i Buško blato, Bužani, a s druge strane opet sam htio prikazati što je sve utjecalo na etnografsku građu, na povijest, život. Zato sam izabrao kako su Hrvati u susretu s Bošnjacima i Srbima utjecali jedni na druge, na treće. Tako sam krenuo prvi put od mitske povijesti do današnjih dana kako bih pokazao Hrvate u susretu Istoka i Zapada - objašnjava nam otac Zvonko.

Inače, legenda o dolasku Hrvata na ovo područje kaže kako su došla petorica braće s dvjema sestrama, Bugom i Tugom, govori nam otac Zvonko i objašnjava da se Buga naselila u Buško blato, a Tuga u Tugarama kod Poljica i da je to jedino mjesto za koje je pronašao, što je rijetkost, da je mit upisan u prostor.

A model je bila prelijepa Duvanjka Tomislava Dukić, inače aktualna Miss Hrvatske, tako da je i to svojevrsna konekcija s duvanjskim prostorom, ali uz poseban pristup kako bi se uprizorila osoba koja nije stvarna te je svemu trebalo prići na profesionalniji način.

U okviru tog projekta bit će napravljen i katalog koji bi bio ilustrirana povijest Hrvata u BiH, a koji bi, kako nam je Martić kazao, prikazao cijeli presjek, od doseljavanja, preko izbora određenih povijesnih osoba, do običaja, načina komunikacije s narodima s kojima su dijelili isti prostor. Taj katalog, bolje reći, ilustrirana knjiga, kroz kratke bi priče, počevši od ove s legendom o kraljici Bugi, jer ona je prva bila objavljena 1892. godine, kako bi se na tragu tih priča ispričala i cijela povijest. Inače, projekt se realizira uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Federalnog ministarstva kulture i Vlade HBŽ-a, odnosno njezina resornog ministarstva.

Dok, uz oca Zvonka, Jasmin Fazlagić snima Bugu, mi snimamo njega i oca Zvonka kako rade i pripremaju model za fotografiranje. Sve mora biti do u detalje čisto, bez trunke ovovremenih predmeta, odjeće, obuće, nakita, šminke... A dodatnu mističnost tom trenutku osigurali su puštanjem dima (pare) koji je kraljicu Bugu iz legende obavio maglom. S obzirom na njihovu dugogodišnju suradnju, pitamo Jasmina koliko on, zapravo, uživa u radu s ocem Zvonkom.

- Ako s njim radim već više od 15 godina, onda vjerojatno jako uživam u svakom trenu. Tradicija naroda na ovom području jako je zanimljiva sama od sebe i uistinu vrijedna istraživanja koje, evo, radimo otac Zvonko i ja - govori nam Jasmin.

- Jedan drugom smo zahtjevni, svaki sa svoje strane, jer oko fotografa i etnologa na neke stvari ne gledaju jednako. Mislim da smo dovoljno "naporni" jedan drugom, ali ne možemo jedan bez drugog - uz smijeh nam objašnjava Fazlagić tu njihovu simbiozu te dodaje kako cijeli proces počinje tako da mu otac Zvonko objasni i ispriča cijelu priču i što njome želi postići, a on je onda pokušava upakirati tako da to i fotografski bude kako treba.

Tomislavu Dukić, koja je upravo u svome rodnom kraju oživila legendu o kraljici Bugi, pitamo kako je uopće došlo do suradnje s autorom ovog projekta.

- Do suradnje je došlo preko moje majke, ona i otac Zvonko već se dugo poznaju, majka je u crkvenom zboru. Kad sam izabrana za Miss Hrvatske, otac Zvonko ju je kontaktirao, a potom je od Direkcije Izbora za Miss Hrvatske ishodio odobrenje za moj angažman na ovom projektu i tako je priča krenula - govori nam ova prelijepa Duvanjka.

A na pitanje kako je bilo biti kraljica Buga iz legende, pod ne baš laganim kostimom, koji su, uz haljinu, cvjetni vijenac i pleteni zlatni pojas, činili i lisičja krzna i teški plašt od kompletne goveđe kože, odgovara:

U školi učila o Bugi

- Pa moram reći da je bilo zanimljivo. Možda malo naporno po ovoj vrućini i uz svu tu kostimografiju i efekte, tako da mi je u jednom trenutku bilo i malo loše, ali uspjeli smo. Bilo je užasno vruće pod svim tim kostimima, ali, u svakom slučaju, dobro iskustvo, potpuno drukčije od onoga što na snimanjima inače radimo - kazala nam je Tomislava.

A kada radite s ocem Zvonkom, uvijek nešto novo i naučite pa smo naučili i mi i Tomislava, koja ističe kako je u školi učila o legendi vezanoj upravo uz kraljicu Bugu, ali da nije znala da je ona doista postojala te dodaje:

- Iz ovoga svega sam naučila i to da treba osvještavati kulturu i narodnu predaju na ovim područjima, posebno kod mladih, koji za takvo nešto sigurno imaju potencijala, pa onda zašto se ne isticati na tom području, u tom svijetu koji je pun istih kalupa...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije