Filmska radionica sastavnica Filmskog festival "Dani hrvatskoga filma - Ivo Gregurević"

Mladi nastavljaju djelo posavskog velikana, stižu novi filmski uraci

01.09.2024.
u 12:42

Peti filmski uradak mladih nosi naziv "Supertalent". Mladi filmaši obišli su rodnu kuću Ive Gregurevića, njegovo posljednje počivalište na groblju Karaula, kao i njegov kip u Orašju postavljen u čast toj glumačkoj legendi. Nisu propustili prigodu ni obići crkvu i Muzej Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne". Najveća kulturna smotra Posavine, pa i regije - "Dani hrvatskoga filma - Ivo Gregurević" ima tradiciju koju je Posavini ostavio glumački velikan, legenda i jedno od najvećih imena hrvatske kinematografije - Ivo Gregurević, ali ima i mlade koji nastavljaju njegovim tragom. Oraški filmski festival ove godine otvara svoje 29. poglavlje, a Hrvatska matica iseljenika Zagreb s Centrom za kulturu Orašje potpisuje Filmsku radionicu. Dvanaest mladih zaljubljenika u filmsku umjetnost iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Argentine, Sudana i BiH u Orašju je protekloga tjedna stvaralo vlastiti filmski uradak. Zajedno su učili kako se stvara film kroz Filmsku radionicu koja je prateći sadržaj filmskog festivala "Dani hrvatskoga filma - Ivo Gregurević". Točnije, bila je to uvertira uoči službenog otvorenja filmskog festivala u Orašju, jedan od njegovih najvećih plodova jer ispunjava najveću želju legendarnog posavskog glumca - da njegov festival prihvate i nastave mladi talentirani umjetnici.

Učenje kako se stvara film

Iako je ovo tek peta godina zaredom kako se održava Filmska radionica, nema sumnje kako postaje tradicionalni susret mladih filmaša, onih koji žele naučiti kako se stvara ta čarobna pokretna vrpca filma ili se pak žele profesionalno baviti filmskom umjetnošću. Tijekom godina rada kroz Filmsku radionicu prošlo je više od pedeset polaznika iz desetak zemalja, a neki su se vraćali ovom festivalskom sadržaju zbog odličnog iskustva. Okupljanje je inicirala Hrvatska matica iseljenika Zagreb koja prati oraški filmski festival od njegova početka, a suorganizator projekta je Centar za kulturu Orašje. Sanja Pejić, ravnateljica Centra za kulturu Orašje, kao i uime Hrvatske matice iseljenika Anita Bračić, ne skriva zadovoljstvo suradnjom i odličnim projektom. - Ovo je jedan od najljepših projekata koje radimo. Stvaramo nova prijateljstva, kreativno provodimo vrijeme, mladi uče o filmu, odlično se zabavljaju i stvaramo jako lijepe uspomene - kaže Sanja. Hrvati iz domovine, BiH i iseljeništva te predstavnici hrvatskih manjina, ali i ostali zaljubljenici u film okupljaju se od samog početka projekta uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića. - Uvođenje u proces stvaranja filma prekrasna je filmska priča od svega tjedan dana druženja, ali i ozbiljan rad. Mladi uživaju u ovoj kreativnoj radionici i nose lijepe uspomene u svoju domovinu - kazao nam je redatelj Mokrović i dodao: - Ovakvim događajem kakav je ovaj u Orašju potvrđuje se kako mladi vole filmsku umjetnost i imaju veliko zanimanje za stvaranje filma te za kulturu uopće. U ovo vrijeme kada nas zahvaća nekakvo minoriziranje kulture i općenito filmske te svih oblika umjetnosti, oraška Filmska radionica za svaku je pohvalu i isticanje.

Peta Filmska radionica

Mladi filmaši učili su i ove godine o tajnama stvaranja filma, počevši od teorijskih predavanja o filmu, osmišljavanja ideje i pripreme rada na scenariju, pisanja te formatiranja scenarija, podjele uloga, glumačkih proba, snimanja uvježbanog pa sve do finalizacije i montaže snimljenog materijala i konačnog proizvoda njihova rada - prikazivanja filma na festivalu. Sve je bilo prožeto druženjem u sredini koja je rado prihvatila mlade filmaše, a s druge strane, oni su uživali u svim prirodnim ljepotama, gastronomiji, ali i učili o njezinoj povijesti posjetom franjevačkom Muzeju "Vrata Bosne" u Tolisi. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije