Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora

Modificirati Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju u FBiH

Glavno vijeće HNS
24.06.2024.
u 18:32

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru je održalo svoju 9. redovitu sjednicu. Voditelji odjela Glavnog vijeća HNS su informirali o provedenim aktivnostima u razdoblju od prethodne sjednice do danas. 

Voditelj Odjela za međunarodne odnose i iseljeništvo i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić informirao je o aktivnostima vezanim uz pripremu pregovaračkog okvira te o ostalim pitanjima u vezi EU integracija. Voditelj Odjela za znanost i obrazovanje i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić prezentirao je značajna postignuća Sveučilišta pozicioniranjem na visoka mjesta pojedinih svjetskih rang listi visokoškolskih institucija, priopćeno je iz HNS-a.

Posebna tema današnje sjednice se odnosila na razmatranje Informacije o stanju i funkcioniranju zdravstvenog sustava.

Voditelj Odjela za zdravstvo prof.dr.sc. Milenko Bevanda je prezentirao detaljnu analizu cjelokupnog stanja u zdravstvu. Poboljšanje sustava kvalitete zdravstvene zaštite može se ostvariti izradom kvalitetne strategije razvoja sektora zdravstva s ciljem stvaranja što veće dodane vrijednosti ulaganja u zdravstvo. Uvođenje i primjena obveznih standarda kvalitete zdravstvene zaštite je jedan od načina za postizanje ovog cilja.

Neophodno je pripremiti nove standarde i normative, te novi tarifnik troškova u kojem bi se valorizirale dostupne dijagnostičke i druge metode kao i cijena njihovog koštanja.

Potrebno je modificirati Zakon o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH kao i Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH. Potrebno je uvođenje preventivnih zdravstvenih pregleda radi prevencije i ranog otkrivanja bolesti, povećanje iznosa sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite za pojedine zdravstvene usluge, uvođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, uvođenje dodatnog zdravstvenog osiguranja kao i uvođenje privatnog zdravstvenog osiguranja.

Nakon provedene rasprave, Glavno vijeće je usvojilo zaključak da se ova tema uputi Predsjedništvu HNS-a u cilju razmatranja na jednoj od narednih sjednica, sa ciljem pripreme cjelovite Strategije u oblasti zdravstva.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?