Anđa Leko iz Gruda proslavila stoti rođendan, bila je i u Međugorju

Molitva i rad obilježili su Anđin život, težak teret nosila je na svojim leđima

25.06.2024.
u 10:36

Dobila je Anđa puno lijepih čestitki za veliki jubilej, sve ih je pozorno saslušala

Anđa Leko iz Lekine Borajne u općini Grude proslavila je svoj stoti rođendan. Leke, Mikulići, Perišići, Vukoje, Palci, Šimići, Pandžići, Krajnici i ostala rodbina i poznanici, među njima i grudski načelnik Ljubo Grizelj s pomoćnikom Josipom Tomićem i Večernjakov Željko Andrijanić, došli su čestitati rođendan Anđi i donijeti joj prigodne darove povodom lijepog jubileja. Stotinjak okupljenih bilo je svojevrsno priznanje ženi koja je život uklesala u škrtom, hercegovačkom kamenu.

Ova vitalna starica vrijedno je radila sve tradicionalne poslove u domaćinstvu, jednakim je žarom i snagom pristupala i muškim poslovima. Kad bi se moglo izračunati vjerojatno je za života prenijela nekoliko desetaka šlepera raznih tereta kao što su duhan iz raznih vrtača, drva, šuma, grožđe ili pak nošenje vode na leđima iz rijeke u Klobuku.

Njena mladenačka želja bila je da postane časna sestra, a iako joj se to službeno nije ostvarilo, poznanici će reći da je Anđa upravo takvim životom proživjela stotinu godina. Nije se udavala, a krunica u ruci, molitva i rad bili su ono što ju je obilježilo. Da je mudrost još služi potvrđuje i činjenica da je o svom rođendanu istaknula da se rodila između svetog Ante i Petrovdana, pa koji god dan izabran u tom terminu da joj se proslavi rođendan, dobar je. U glavi je teta Anđa još bistra i mudra, a očito ju je dragi Bog tako odlučio nagraditi za svu vjernost kroz godine. Prijatelji kažu da je još prije tri godine teta Anđa znala otići na njivu i uraditi što je zamislila, no noge su u posljednje vrijeme otkazale poslušnost, no nema mjesta žalovanju. Anđa sve to smatram božjim darom i blagoslovom. Grudski načelnik Anđi je darovao cvijeće i čestitku udarenu pečatom Općine Grude jer ne događa se svaki dan da netko slavi stoti rođendan.

Večernjakovac Andrijanić joj je darovao svoju knjigu "Pisma iz vječnosti", te joj zaželio još puno dobrih godina, kao što joj želi i cijela Večernjakova redakcija. Sve u svemu dan za pamćenje za tetu Anđu koja je prvo nazočila svetoj misi, a kasnije i na divnoj proslavi u restoranu. A fotografija koju donosimo nastala je nedavno u Međugorju, gdje se Anđa zahvalila za prvih sto godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije